Steun privésector onmisbaar voor ontwikkelingsagenda

De steun van de privésector is onmisbaar voor de ontwikkelingsagenda na 2015. Dat heeft de Maltese eurocommissaris Karmenu Vella deze week gezegd in zijn openingstoespraak op een evenement in de marge van een VN-vergadering.

  • PES communications (cc by-nc-sa 2.0) Karmenu Vella PES communications (cc by-nc-sa 2.0)

De eurocommissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij was één van de genodigden op een studiedag over de rol van de burgermaatschappij in het uitvoeren van de ontwikkelingsagenda na 2015. Op de studiedag bespraken functionarissen van de EU, de VN, verschillende vakbonden en middenveldorganisaties maatregelen om de steun van de georganiseerde burgermaatschappij aan de ontwikkelingsagenda te vergroten.

Die “georganiseerde burgermaatschappij”, oftewel alle organisaties die onafhankelijk van een overheid werken en waarin burgers zich verenigen voor hun gemeenschappelijke belangen, waren volgens de deelnemers onmisbaar bij het bepalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in september 2015 worden ingevoerd. Ook in de toekomst moeten ze een belangrijke rol blijven spelen bij het opvolgen van die doelen, zeggen ze.

Invloed

‘We moeten kritisch zijn tegenover onze eigen levensstijl en de producten die we kopen’

Op de studiedag benadrukte eurocommissaris Vella eveneens dat ondernemingen een grote invloed hebben op de ontwikkeling van een grotere biodiversiteit, duurzaamheid en een betere infrastructuur. Dat kunnen ze verwezenlijken door het stimuleren van sociale verantwoordelijkheid en het promoten van een groene economie.

Ook klanten spelen daarbij een belangrijke rol, zegt hij. ‘We moeten kritisch zijn tegenover onze eigen levensstijl en de producten die we kopen’, zegt Vella. Daarnaast moeten vakbonden en ngo’s hun rol van waakhond voor sociale bescherming, menswaardige werkomstandigheden en duurzame ontwikkeling blijven opnemen.

In het debat dat op de studiedag volgde, waren een aantal deelnemers sceptisch over de bereidwilligheid van ondernemingen om kortetermijnwinsten te laten varen voor “het redden van de planeet”.

Niettemin geloven de panelleden dat ondernemingen onder druk van overheden en hun klanten duurzamer zullen werken. ‘Duurzame en efficiënte economische activiteiten zorgen voor meer competitiviteit’, zegt  Norine Kennedy, vicepresident voor Milieuzaken in de Amerikaanse Raad voor Internationale Zaken.

Delen van kennis

Naast kennis hebben gemarginaliseerde gemeenschappen in het Zuiden ook nood aan meer inspraak.

Op diezelfde studiedag wees Ibrahim Thiaw, vicedirecteur van het VN-milieuprogramma, op het gebrek aan kennis in grote delen van de wereld om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te verwezenlijken. ‘Het middenveld kan door het delen van kennis, wetenschap en campagnes met deze landen een belangrijke invloed hebben op het uitvoeren van de Ontwikkelingsdoelen’, zegt Thiaw.

Naast kennis hebben gemarginaliseerde gemeenschappen in het Zuiden ook nood aan meer inspraak. Dat zegt woordvoerder Jeffery Huffines van CIVICUS, een ngo die burgerparticipatie promoot.

De Verenigde Naties en haar lidstaten moeten zulke gemeenschappen onder andere steunen met technologische middelen zoals online videostreaming zodat ze op afstand inspraak kunnen hebben op belangrijke vergaderingen. Ook is er een betere coördinatie tussen de VN en de gemeenschappen nodig zodat ze maximale inspraak krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.