"Straatnieuws toont wat er echt in de wereld gebeurt"
Kanya D'Almeida
15 oktober 2010
Met de verkoop van kranten heeft het International Network for Street Papers (INSP) 200.000 daklozen geholpen om hun leven weer op de rails te krijgen. Dat meldt de koepelorganisatie in de aanloop naar Wereldarmoededag nu zondag.
INSP ziet zichzelf als een “wereldwijde motor achter lokale armoedebestrijding”, door zijn schouders onder het verkooppotentieel van straatkranten te zetten. Het begon in Londen in 1995, toen een bescheiden aantal redacteurs en sociale werkers instond voor zestien kranten. Nu is INSP een enorme koepelorganisatie die honderden straatkranten in goede banen leidt.
Elke dag binden deze kranten de strijd aan met dakloosheid, door te sensibiliseren rond armoede en ongelijkheid in steden over de hele wereld. Het merendeel van de straatkranten wordt te koop aangeboden door behoeftige, dakloze of gemarginaliseerde mensen die bij elk verkocht exemplaar een kleine winst op zak steken.
Venster op de wereld
Met een onafhankelijk nieuwsagentschap, Street News Service (SNS), zorgt INSP voor straatkrantenjournalistiek van de bovenste plank. “We trachten mensen die aan de grond zitten aan het woord te laten. Stemmen uit de straat, zeg maar”, zegt SNS-redacteur Danielle Batist. “Het is belangrijk verhalen uit te spitten die de mainstreammedia links laten liggen, en de harde realiteit bloot te leggen. In juli was StreetWise in Chicago bijvoorbeeld een van de weinige nieuwsbronnen die berichtten over de haatgolf tegen daklozen in de Verenigde Staten.”
Ook IPS is een partner van SNS, net als Reuters, en de Herald and Time-groep, die hun inhoud gratis aanbieden op de meertalige site van SNS. “Mensen gebruiken journalistiek om zichzelf en dus de wereld te helpen. Ga eens een kijkje nemen op de SNS-site om te zien wat er echt in de wereld gebeurt”, aldus David Schlesinger, hoofdredacteur van Reuters en erevoorzitter van ISNP.
“Inter Press Service draait rond communicatie voor ontwikkeling, daar is INSP een uitstekende partner voor”, verklaart Peter Dhondt, coördinator van IPS in Brussel. Ook Susan Alexander van IPS is tevreden over de samenwerking. “Door samen fondsen te werven konden we een uitgebreide reeks brengen over de millenniumdoelen en is er meer budget voor vertalingen. In Afrika was IPS betrokken bij de opleiding van teams die een straatkrant in Burundi en Zuid-Afrika lanceren.”
Taboe
Het heeft alles te maken met hard werken en ondernemerschap, niet met liefdadigheid. “Het idee is dat iemand op straat niet eeuwig met deze kranten leurt. Ze krijgen een duwtje in de rug, om een beter leven op te bouwen”, stelt Batist. De deelnemers worden geholpen als ze zoeken naar een woning, kunnen verkoopstrainingen volgen en in behandeling gaan voor alcohol- en drugsverslaving. Maar ze mogen ook schrijf- en leesworkshops volgen. Straatkranten drukken geregeld kunst en poëzie af van de verkopers, een flinke morele opkikker.
Toch gaat niet alles van een leien dakje. Hoewel er al straatkranten bestaan in Afrika, Europa en Amerika, blijft Zuid-Azië sterk ondervertegenwoordigd. INSP vindt moeilijk fondsen om dit te verhelpen. Elders doen overheden lastig over de inhoud. Thema’s als aidspreventie zijn belangrijk voor straatkranten, maar blijven taboe in bepaalde staatsmedia.