Superbacterie gevonden in Canadese voeding

In Canada is voor het eerst een superbacterie, die resistent is tegen de bekende antibiotica, ontdekt in voeding. Tot nog toe beperkte de strijd tegen de bacterie zich vooral tot de ziekenhuisomgeving.

  • CC NIAID In Canada is voor het eerst een superbacterie, die resistent is tegen de bekende antibiotica, ontdekt in voeding. CC NIAID

De bacterie werd ontdekt in een pak rauwe inktvis bij een Chinese kruidenier in de Canadese stad Saskatoon. De ontdekking in menselijke voeding is belangrijk, want de strijd tegen de bacterie beperkte zich tot nog toe vooral tot ziekenhuisomgevingen. Besmettingen daarbuiten, zoals een uitbraak in 2011 waarbij zeven mensen omkwamen, waren meestal terug te voeren op besmette patiënten die een ziekenhuis hadden verlaten.

Genetische mutatie

Dat de bacterie nu voor het eerst in menselijke voeding vastgesteld is, betekent dat de consument een veel groter risico loopt, zeggen deskundigen. De bacterie zou het koken of bakken van de inktvis niet overleven, maar kan wel overgedragen in de keuken als handen niet naar behoren gewassen worden of het kookoppervlak niet wordt schoongemaakt.

Wetenschappers maken zich vooral zorgen over de mogelijke gevolgen voor andere bacteriën. De ontdekte variant is immers een genetische mutatie van een veel voorkomende bacterie in de grond en in water. Deze variant bevat een gen dat ze immuun maakt voor antibiotica, en de wetenschappers vrezen dat dit gen ook gedeeld kan worden met andere bacteriën.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift