Geweld in Syrië

Syrische kinderen beleven zoveelste horror

© UNICEF Syrië/Al-Shami

Honderden kinderen hebben dringende medische bijstand nodig in Oost-Ghouta

In een mum van tijd gingen de beelden van Omran met zijn bebloede handjes in een ambulancezetel en van Aylan tussen golven en strand de wereld rond. Omran en Aylan werden het symbool van de onschuldige slachtoffers van de oorlog in Syrië. Geweld en onzekerheid over gezondheidszorg en onderwijs blijven dagelijkse kost voor kinderen in deze regio.

De eindstrijd voor het noorden van Syrië eist zijn tol. Sinds het Turkse leger zijn troepen verzamelde voor een groot offensief op de omsingelde Koerdische enclave van Afrin en de opmars van het Syrische leger en Rusland in Idlib escaleert de situatie. ‘Het gaat van kwaad naar erger’, waarschuwt Save the Children. Vooral in Idlib, Oost-Ghouta en Afrin lopen de spanningen hoog op waardoor hulporganisaties de slachtoffers alsmaar moeilijker kunnen bereiken.

In totaal zijn 13,5 miljoen mensen geraakt door het conflict, de helft daarvan zijn kinderen. Sinds januari 2018 kwamen er zestig kinderen om het leven door geweld. ‘Kinderen worden steeds meer rechtstreeks het slachtoffer’, zegt Unicef. ‘De vrees ontstaat voor een verloren generatie. Daarom is het belangrijk dat we psychologische trauma’s, bijvoorbeeld het verlies van een familielid, aanpakken. Kinderen moeten opnieuw in een positief toekomstbeeld geloven. Het is uiteindelijk aan hen om het land opnieuw op te bouwen.’

Burgerdoelwitten in het vizier

Sinds januari zijn meer dan 212.000 mensen Idlib ontvlucht, waaronder meer dan de helft minderjarigen. Idlib werd de afgelopen weken opnieuw zwaar gebombardeerd door de Syrische luchtmacht en zijn Russische bondgenoten. Ook burgerdoelwitten zoals ziekenhuizen en scholen worden geviseerd. Uit voorzorg werden al meer dan dertig scholen gesloten in Idlib waardoor kinderen vaak jaren onderwijs missen.

Volgens Unicef zijn er sinds het begin van het conflict al meer dan vierduizend scholen aangevallen.

Volgens Unicef zijn er sinds het begin van het conflict al meer dan vierduizend scholen aangevallen. Eén op de drie schoolgebouwen is buiten gebruik omdat ze vernietigd, beschadigd of ingenomen werden door strijdende partijen of ontheemde gezinnen. Bijna twee miljoen kinderen in Syrië kunnen momenteel niet naar school.

Duizenden Syrische kinderen bevinden zich in extreem gevaar. ‘Het is zoeken naar plekken waar ze veilig zijn’, zegt Sonia Khush, directeur van Save the Children. ‘Mensen worden tot in opvangkampen en ziekenhuizen gebombardeerd. De afgelopen zes weken zijn meer dan een kwart miljoen mensen hun thuisland ontvlucht. Elke dag worden dat er meer.’ Khush roept daarom op tot een staakt-het-vuren. ‘Op die manier kunnen we opnieuw humanitaire hulp bieden.’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
De inwoners van Oost-Ghouta zagen het laatste hulpkonvooi vertrekken in november 2017. Sindsdien werd alle hulp onmogelijk gemaakt door de aanscherping van de bezetting van het gebied en de toename van dodelijke luchtaanvallen. ‘Duizenden mensen kunnen we niet bereiken. Door het toenemende geweld blijft het voorlopig bij de oppervlakkige uitdeling van voedingspakketten’, zegt Unicef. In januari kwamen 24 mensen om het leven in Oost-Ghouta.

Honderden kinderen hebben dringende medische bijstand nodig in Oost-Ghouta. Er is een groot gebrek aan basisvoorzieningen zoals water, voedsel en gezondheidszorg. De hoge voedselprijzen (een brood is 85 keer duurder dan in Damascus) werken zo de ondervoeding in de hand. Bijna twaalf procent van de kinderen is ernstig ondervoed.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift