Taliban trapt gewelddadig lenteoffensief op gang

De Taliban hebben met een reeks aanvallen hun aangekondigd jaarlijks lenteoffensief ingezet in Afghanistan. Onder meer de internationale luchthaven van Kaboel en een regeringsgebouw werden maandag onder vuur genomen. Een gevoelig moment voor het land, met de presidentsverkiezingen en het vertrek van de buitenlandse troepen in het vooruitzicht.

  • © CC BY-NC-ND 2.0 IDLO De luchthaven in Kaboel, waar de Taliban twee raketten op afvuurde. © CC BY-NC-ND 2.0 IDLO

Drie gewapende strijders bestormden volgens persbureau Reuters maandagochtend een overheidsgebouw in het oostelijke Jalalabad. In het gevecht kwamen twee veiligheidsagenten en twee regeringsmedewerkers om het leven. Ook het trio werd gedood. In de buurt van het internationale vliegveld van Kaboel werden twee raketten afgevuurd, zonder slachtoffers. Ook bij een aanval op de Amerikaanse militaire basis in Bagram kwam niemand om het leven. In de gebieden Sangin en Siagred vielen wel enkele doden.

De door de Taliban geclaimde aanslagen van maandag eisen al minstens 21 mensenlevens. Ze luiden de start in van Khaibar, het jaarlijkse lenteoffensief van de Taliban dat vorige week werd aangekondigd. De aanvallen beginnen steeds in april of mei, wanneer de sneeuw begint te smelten en de papaveroogst op gang komt in Afghanistan.

‘Belangrijkste mikpunt van de Jihadoperatie zijn buitenlandse indringers en hun handlangers, zoals spionnen en militaire aannemers’, klonk de boodschap op de Talibanwebsite. ‘Laat deze ingreep ons land zuiveren van de vuiligheid van de ongelovigen.’ Met het lenteoffensief willen de opstandelingen eveneens  de door de Verenigde Staten gesteunde overheid, hooggeplaatste ambtenaren, parlementsleden en ministers treffen.

Verkiezingen

De acties van de islamitische guerillabeweging komen op een erg gevoelig moment voor Afghanistan. Het land kiest rond deze periode een opvolger voor president Hamid Karzai, die sinds de val van de Taliban in 2001 aan de macht is.

De eerste ronde van de verkiezingen is net achter de rug en hoewel de resultaten pas deze week bekendgemaakt worden, zullen topkandidaten Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani het vermoedelijk tegen elkaar opnemen in een tweede ronde. Tegen 14 juni zou de nieuwe president bekend moeten zijn.

De Taliban slaagden er in de eerste ronde van begin april niet in om de vrede te verstoren, waardoor verwacht wordt dat ze binnenkort extra hard zullen willen toeslaan. Door het verdwijnen van de sneeuw hebben de strijders meer mogelijkheden om de komende verkiezingsronde te saboteren.

Navo-troepen

‘De situatie is onder controle, er was enkel een kleine aanval in Jalalabad en raketvuur in Ghazni’, minimaliseerde Sediq Sediqqi, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het offensief aan The Wall Street Journal. ‘Alle veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om de aanvallen af te houden.’ Ondertussen lanceerden Afghaanse troepen zelf aanvallen tegen Talibanafdelingen in de landelijke gebieden.

Die veiligheidstroepen, de Afghan National Security Forces (ANSF), nemen eind 2014 de situatie nagenoeg volledig over van de 51.000 nog aanwezige Navo-troepen. De door de VS geleide macht verdwijnt – op enkele Amerikaanse troepen na – in december volledig uit Afghanistan. De International Crisis Group (ICG) waarschuwde daarom  maandag nog eens voor de onzekere toestand van het land. Het vertrek van de Navo zou de Taliban een vrijere rol geven. De denktank roept dan ook op tot meer middelen voor de Afghaanse soldaten.

Washington probeert al maanden om een bilateraal akkoord rond te krijgen om een kleine Amerikaanse macht in het land te houden om de plaatselijke soldaten te trainen tegen de opstandelingen. Aftredend president Karzai weigerde die deal, maar de twee voornaamste presidentskandidaten lijken wel bereid om een akkoord te sluiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.