Technologie kan impact coronacrisis voor Indiase boeren beperken

Nieuws

Digitale landbouwtechnologie kan vraag en aanbod van voedsel op elkaar afstemmen

Technologie kan impact coronacrisis voor Indiase boeren beperken

Technologie kan impact coronacrisis voor Indiase boeren beperken
Technologie kan impact coronacrisis voor Indiase boeren beperken

IPS

17 juli 2020

Technologie kan problemen met voedselzekerheid en verstoringen in de toeleveringsketen aanpakken die in India zijn ontstaan door de coronacrisis. Als ze goed wordt ingezet, kan de technologie het inkomen van kleine boeren verbeteren en honger in het land helpen voorkomen.

Indiase landbouwers kunnen geholpen worden met slimme digitale technologie om onder meer vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

Hamish John Appleby / IWMI (CC BY-NC-ND 2.0)

Digitale landbouwtechnologie kan vraag en aanbod van voedsel op elkaar afstemmen. ‘Het is de sleutel tot het overwinnen van problemen van honger en onderbrekingen in de voedselvoorziening’, zegt Anshul Sushil, ceo en mede-oprichter van Wizikey, een online platform dat meer dan vijfhonderd bedrijven uit de landbouwsector met elkaar verbindt.

‘Agritech is een innovatie die momenteel in India wordt ontwikkeld en onderzocht. Het zal de manier veranderen waarop wij allemaal ons voedsel van bij de boer tot op ons bord krijgen. Deze technologische transformatie in de industrie zorgt voor directe levering en een soepelere distributie’, zegt Sushil.

Directe transacties

Een aantal stedelijke startups in de landbouwsector maakt al gebruik van het model dat directe transacties tussen handelaren en boeren mogelijk maakt, waardoor de landbouwers beter kunnen afstemmen op de vraag in de steden.

Digital Green, een organisatie die Indiase boeren traint in duurzame landbouwtechnieken, ontwikkelde bijvoorbeeld een spraakgestuurde WhatsApp-chatbot.

Digital Green, een organisatie die Indiase boeren traint in duurzame landbouwtechnieken, ontwikkelde bijvoorbeeld een spraakgestuurde WhatsApp-chatbot. Deze technologie zorgt voor naadloze verbindingen tussen markt en eindconsument, waardoor kleine boeren hun inkomen kunnen verbeteren. Dat is een welkome bijvangst want door de COVID-19-pandemie is de economie hier ook ernstig verstoord geraakt.

Chatbot

Boeren kunnen informatie over het type, de hoeveelheid en de prijs van gewassen die ze willen verkopen delen via de chatbot, die toegankelijk is via WhatsApp. Kleine en grote inkopers gebruiken dezelfde chatbot-interface om beschikbare producten te ontdekken. Aan de hand van geüploade foto’s kunnen ze de kwaliteit beoordelen. De kopers kunnen via WhatsApp rechtstreeks contact opnemen met de landbouwers om de transactie te voltooien.

‘In de beste tijden hebben Indiase boeren beperkte verkoopopties die zich meestal beperken tot lokale handelaren of regionale markten die vaak lage prijzen bieden en relatief kleine volumes nodig hebben’, zegt Rikin Gandhi, ceo van Digital Green.

Leven van de landbouw

‘De transportbeperkingen en marktsluitingen als gevolg van COVID-19 hebben hun opties nog verder beperkt, met grote gevolgen voor de inkomens van mensen, de voedselvoorziening van India en de algehele plattelandseconomie’, zegt Gandhi.

Bijna 700 miljoen Indiërs zijn direct of indirect afhankelijk van de landbouw voor hun levensonderhoud.

Het gebruik van technologie om vraag en aanbod van agrarische bronnen en voedsel op elkaar af te stemmen, zal van cruciaal belang zijn tijdens deze barre tijd, waarin we zien dat boeren, die al tegen zeer kleine marges werken, hun gewassen niet kunnen verkopen en met veel onzekerheid over het komende seizoen te maken krijgen, voegt de voedseldeskundige toe.

Volgens cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) uit 2018 had toen 43,9 procent van de werkende mensen in India een baan in de landbouw. Bijna 700 miljoen Indiërs zijn direct of indirect afhankelijk van de landbouw voor hun levensonderhoud.

COVID-19

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties schat dat COVID-19 zal leiden tot een toename van het aantal mensen met acute voedselonzekerheid, en een toename van het aantal gevallen van ondervoeding bij kinderen wat de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) zal terugdringen.

Het Global Nutrition Report van 2020 benadrukt sterk de noodzaak van meer rechtvaardige en duurzame voedsel- en gezondheidssystemen om voedselzekerheid voor iedereen te waarborgen.

Volgens de Wereldbank zullen als gevolg van COVID-19 twaalf miljoen Indiërs in 2020 in extreme armoede vervallen.

De 1,4 miljard mensen in India vormen een enorme uitdaging voor de manier waarop het land met de coronacrisis omgaat. India heeft een van de strengste lockdowns ter wereld gehad die de mensen van 25 maart tot 18 mei thuis hield.

Minder vaak eten tijdens de lockdown

De afsluiting heeft, zoals werd verwacht, ook gevolgen gehad voor de volksgezondheid. Uit onderzoek in twaalf Indiase staten bleek dat meer dan 50 procent van de respondenten hun aantal maaltijden per week zagen dalen. 68 procent zag de hoeveelheid voedsel per maaltijd naar beneden gaan.

Volgens een analyse van de Wereldbank zullen als gevolg van COVID-19 twaalf miljoen Indiërs in 2020 in extreme armoede (met minder dan 1,90 dollar per dag) vervallen. Dit aantal komt bovenop de ongeveer 415 miljoen mensen die al onder de armoedegrens leven op het Indiase platteland.