Coöperatie Tenunkoe coacht Indonesische weefsters tot onafhankelijke ondernemers

Nieuws

Coöperatie Tenunkoe coacht Indonesische weefsters tot onafhankelijke ondernemers

Coöperatie Tenunkoe coacht Indonesische weefsters tot onafhankelijke ondernemers
Coöperatie Tenunkoe coacht Indonesische weefsters tot onafhankelijke ondernemers

Sylvie Desfosses

28 augustus 2016

Indonesische kleermaaksters en weefsters hebben vaak geen stabiel inkomen, omdat ze hun koopwaar niet altijd verkocht krijgen op de lokale markt. Daar brengt de Indonesische beweging Tenunkoe verandering in. Zij organiseren verschillende programma’s om de weefsters te helpen.

De Indonesische beweging Tenunkoe helpt Indonesische weefsters om volwaardige onderneemsters te worden. Zo wil Tenunkoe de armoede bestrijden. Als de vrouwen financieel onafhankelijk zijn, gaat de economie er immers ook op vooruit. Ze werken vanuit de stad Koepang, en Tenun betekent weven in het Indonesisch.

Tenunkoe organiseert activiteiten zoals workshops om de capaciteiten van de weefsters te vergroten. De beweging verbetert hun toegang tot de lokale markt, zodat ze hun producten op een grotere schaal kunnen verkopen. Ze maken niet alleen kleding, maar ook andere voorwerpen van textiel zoals tapijten, tassen, portemonnees en gsm-hoesjes.

Bovendien krijgen de vrouwen een eerlijk loon of een eerlijke prijs voor hun koopwaar. Volgens Tenunkoe verdienen de weefsters die deelnemen aan hun programma’s tot 40 procent meer dan voordien. De beweging telt ondertussen minstens 150 weefsters en 20 kleermaaksters.

© Tenunkoe

Traditioneel weven

© Tenunkoe​

Traditionele weefkunsten

De Indonesische activiste Indrasti Maria Agustiana richtte de beweging op eind 2014, in samenwerking met haar ngo Yayasan Satu Karsa Karya en het Australische communicatiebureau SERT Consulting (nu Jendela Nusantara Media). Agustiana had al ervaring met verschillende programma’s voor de empowerment van vrouwen.

Ze was in het bijzonder begaan met de omstandigheden van de Indonesische vrouwen en de problemen die ze hebben met gelijkheid, educatie en gezondheid. Zo wilde ze de vrouwen helpen om zelf uit de armoede te komen en een stabiel inkomen te verdienen met hun traditionele weefvaardigheden.

Die worden doorgegeven van generatie tot generatie. De Indonesische vrouwen dragen de geweven kleding onder andere bij traditionele ceremonieën. De geweven spullen zijn ook van hoge kwaliteit, ze gaan lang mee.

© Tenunkoe

Vroeger verkochten weefsters vaak deur aan deur, via Tenunkoe doen ze nu ook aan e-commerce

© Tenunkoe​

Toen deur tot deur, nu op ‘t web

De beweging is vooral werkzaam in Nusa Tenggara Timur, een van de armste provincies van het land. Door het gebrek aan educatie en aan toegang tot informatie is het voor de lokale vrouwen moeilijk om economisch onafhankelijk te zijn. De kennis ontbreekt om de producten beter te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Ook slechte wegen of gelimiteerde elektriciteit maken het voor sommige dorpen moeilijker om op een efficiënte manier deel te nemen aan de economie. Zo verkocht een van de vrouwen haar goederen voordien van deur tot deur.

Tenunkoe richtte het Rumah Tenunkoe Business Center op en ontwikkelde ook een webplatform. Vanuit het center coördineren ze hun activiteiten en de assistentie voor de weefsters.

De Indonesische overheid bood de vrouwen in het algemeen weinig steun.

Het webplatform dient vooral als portaal voor de marketing en de crowdsourcing. SERT helpt daarbij de e-commerce te beheren. Tenunkoe moedigt ook online anderen aan om de vrouwen te helpen door te doneren, hun producten te kopen, en ideeën of ontwerpen in te dienen. Zo ontvingen ze al een twintigtal nieuwe ontwerpen. Ze werken ook aan een vrijwilligersprogramma.

De Indonesische overheid bood de vrouwen in het algemeen weinig steun. Daardoor kenden veel lokale kopers de weefsters niet. De beweging werkt dan ook aan een sterk contact met de lokale overheid.

Tegenwoordig helpt de overheid wel meer en voorziet ook middelen, zoals materiaal voor het weven. De financiële steun komt ook van het MAMPU programma, dat via samenwerking tussen de Indonesische en de Australische overheid de Indonesische vrouwen uit de armoede helpt.