Terminaal zieken reizen naar Mexico voor euthanasiemiddel

Nieuws

Terminaal zieken reizen naar Mexico voor euthanasiemiddel

Laura Boon

22 mei 2008

Minstens tweehonderd zieke mensen uit voornamelijk Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië zijn sinds 2001 naar Mexico gereisd om een einde te maken aan hun leven. Ze doen dat met een in Mexico legaal en gemakkelijk aan te schaffen "euthanasie"middel, nembutal.

De patiënten kregen de tip van Exit International, een euthanasievereniging onder leiding van euthanasie-activist Philip Nitschke, die Mexico aanraadt als bestemming voor mensen die uit het leven willen stappen.
‘Uit Exit-onderzoek is gebleken dat de ruim twintig Amerikaans-Mexicaanse grensovergangen, van Tijuana in Californië tot Matamoros in de Golf van Mexico, de beste plaatsen zijn om de medicijnen te kopen’, zegt Nitschke op de Exit-website.

‘Geen euthanasie maar zelfdoding’

Nembutal –een anaestheticum voor katten en honden- is legaal verkijgbaar voor amper dertig dollar per flesje van honder milliliter via de meeste dierenartsen in Mexico. De Mexicanen zelf hebben geen bezwaar tegen het ‘euthanasieshoppen’. Speciaal voor de buitenlanders hebben ze Engelstalige reclameborden voor Nembutal opgehangen in hun vitrines.
‘Eigenlijk mogen we in dit geval niet spreken over euthanasie maar over zelfdoding, aangezien geen enkele arts rechtstreeks betrokken wordt bij de uiteindelijke levensbeëindiging’, zegt Kris Van de Gar, medewerker van het LevensEinde Informatie Forum (LEIF), een project dat streeft naar een waardig levenseinde voor iedereen. ‘Nitschke doet juridisch gezien niets verkeerd. Hij heeft zieke mensen alleen maar informatie verschaft over een legaal middel dat hen de kans biedt op waardig sterven’.

Euthanasietips op YouTube

Exit international heeft verschillende filmpjes op internet vrijgegeven waarin mensen gevolgd worden tijdens hun trip naar Mexico op zoek naar het beruchte medicijn. Je maakt ondermeer kennis met Don en Iris Flounders, een bejaard koppel dat samen uit het leven wil stappen.
‘Waarom kunnen we niet gewoon een Australische apotheek binnenwandelen en Nembutal kopen? Het is een schande dat we naar het andere eind van de wereld moeten reizen voor een medicijn dat ons de kans op waardig sterven biedt,’ zegt Iris Flounders in Don’s Mexican Journey - Seeking the Peaceful Pill, een filmpje op YouTube.
‘Ik ben voorstander van het zoveel mogelijk verspreiden van informatie over euthanasie maar ik betwijfel of Youtube hiervoor het geschikte kanaal is. Mensen die euthanasie overwegen, hebben niet de garantie dat deze euthanasiefilmpjes betrouwbaar zijn,’ zegt Van de Gar.
De beruchte dokter Nitschke, ook wel ‘Dr. Death’ genoemd, deed in het verleden al veel stof opwaaien met enkele uitvinden zoals de Exit-bag, die terminaal zieken patiënten toelaat zichzelf te verstikken, en de CoGen, een inhaleringsmachine waarmee de patiënt verdovende gassen kan inademen.