3,2 miljoen Afghanen teruggekeerd vanuit het buitenland

Terugkerende Afghanen doen druk op provincies toenemen

IOM / IPS

 

Al 3,2 miljoen Afghanen zijn tussen 2012 en 2018 teruggekeerd vanuit het buitenland, en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verwacht nog veel meer terugkerende migranten dit jaar. Het land heeft het moeilijk om de massale terugkeer te absorberen.

De Displacement Tracking Matrix (DTM) van de IOM volgt informatie over de bewegingen en noden van bevolkingsgroepen die migreren. Het laatste onderzoek in Afghanistan, eind vorig jaar, houdt rekening met 11.442 gemeenschappen in alle 34 Afghaanse provincies.

De teruggekeerde migranten vestigden zich in alle 34 provincies, maar een groot deel bleef hangen in de oostelijke provincie Nangarhar, aan de grens met Pakistan.

Daaruit blijkt dat sinds 2012 al 3,2 miljoen Afghanen zijn teruggekeerd vanuit het buitenland. De grote meerderheid (95 procent) verbleef in de buurlanden Iran en Pakistan. Van de overige 5 procent kwamen de meeste terug vanuit Europa en Turkije.

De teruggekeerde migranten vestigden zich in alle 34 provincies, maar een groot deel (15 procent) bleef hangen in de oostelijke provincie Nangarhar, aan de grens met Pakistan.

In de voorbije zes jaar moesten nog eens 3,5 miljoen Afghanen binnen hun eigen land verhuizen op de vlucht voor gewapend conflict, mensenrechtenschendingen, natuurrampen of geweld. In 2016 en 2017 alleen al zagen zich jaarlijks een miljoen mensen gedwongen te verhuizen.

Massale terugkeer

“Gezien de al hoge aantallen van interne verhuizingen tussen regio’s in Afghanistan hebben veel provincies het moeilijk om die terugkeer te absorberen”, zegt Laurence Hart van de IOM in Afghanistan. “De mogelijke massale terugkeer van Afghanen in de tweede helft van 2019, door de toenemende druk is de gastlanden, is een grote bezorgdheid voor ons.”

De teruggekeerde Afghanen snel aan het werk krijgen is van groot belang, stelt Hart. “Economische kansen scheppen voor deze teruggekeerde migranten is een cruciale motor voor hun re-integratie.” De IOM werkt samen met de Europese Unie om de migranten zelfstandig aan het werk te krijgen of werk te vinden in de privésector.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift