Terugtrekking Poolse troepen uit Irak wordt evenwichtsoefening

Nieuws

Terugtrekking Poolse troepen uit Irak wordt evenwichtsoefening

Zoltán Dujisin

15 november 2007

De nieuwe regering in Warschau heeft beslist de Poolse troepen terug te trekken uit Irak, maar dat blijkt moeilijker dan verwacht. De Polen waren herhaaldelijk het doelwit van aanslagen, en de terugtrekking zou een verkeerd signaal kunnen geven.

Begin oktober raakte de Poolse generaal Edward Pietrzyk gewond bij een aanslag, en enkele dagen later ontplofte een autobom voor de Poolse ambassade. De eerste aanslag werd opgeëist door twee sjiitische milities die willen dat Polen zich uit Irak terugtrekt. De groepen waarschuwden Polen dat “alle Poolse belangen in Irak een doelwit vormen, inclusief diplomaten, bedrijven en troepen en dat enkel journalisten een uitzondering vormen”.
Na de aanvallen maakte de toenmalige eerste minister Jaroslaw Kaczynski zich sterk dat Polen Irak niet ‘in de steek zou laten”. Hij waarschuwde dat iedereen die Irak betrok in de verkiezingscampagne “de volle verantwoordelijkheid” zou dragen voor het welzijn van de Poolse troepen in het land.
Toch kon de oorlog in Irak niet anders dan een verkiezingsthema worden in een land waar vier op vijf inwoners gekant zijn tegen de aanwezigheid van Poolse troepen in het Midden-Oosten. Uit een enquête vorige maand bleek nog dat zeventig procent van de Polen geloven dat de inmenging in Irak en Afghanistan het land tot een potentieel doelwit van terroristen maakt.
De kersverse regering van Donald Tusk hoopt de terugtrekking tegen midden 2008 af te ronden, maar die beslissing kan nog op verzet stuiten van president Lech Kaczynski. Hij steunt de missie in Irak en kan een veto uitspreken, met name als hij de belissing ‘overhaast’ vindt.
Tusk benadrukt dat de terugtrekking “traag en geleidelijk” zal gebeuren, in overleg met de belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten. Hij vindt dat de missie “geen zin meer heeft”. De tegenstanders van de missie vragen zich af of  buitenlandse troepen wel voor stabiliteit kunnen zorgen in Irak. Ze vinden ook dat Polen meer dan zijn deel gedaan heeft en dat de Poolse troepen het verschil niet meer maken.
De missie was oorspronkelijk voorzien voor één jaar en startte in 2003. Er was aanvankelijk steun bij de publieke opinie, die dacht dat de medewerking Polen en de VS dichter bij elkaar zouden brengen.
Kan de beslissing van de nieuwe regering die verstandhouding nu vertroebelen? “De terugtrekking van de troepen zal geen effect hebben op de relaties tussen de VS en Polen, omdat de VS eerst geconsulteerd zullen worden,” zegt Jacek Przybylski van de gezaghebbende Poolse krant Rzeczpospolita “Ik kan me niet voorstellen dat Washington geen begrip zou hebben voor de beslissing, nu ook andere landen één voor één hun troepen terugtrekken.”
Van de Polen in Irak kwamen 27 soldaten om het leven. De missie kostte Polen naar schatting 250 miljoen euro.