Textielbonden bezorgd over jobverlies

Nieuws

Textielbonden bezorgd over jobverlies

Steven Vanden Bussche

06 oktober 2008

Meer dan vierduizend betogers stapten vandaag door de Gentse binnenstad. Ze trekken aan de alarmbel omdat er de voorbije maanden in Oost- en West-Vlaanderen ruim 1.500 mensen hun job verloren.

‘Meer loon, behoud en versterking van de solidariteit, stop de prijsstijgingen, rechtvaardige belastingen en kwaliteitsvolle openbare diensten,’ zijn de krachtlijnen van de nationale stakingsdag, georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront. 
In Gent was er speciale aandacht voor de situatie in de textielsector. Op vlaggen en spandoeken was de slogan ‘tewerkstelling is koopkracht’ te lezen. Vooral de vlijmscherpe concurrentie met lageloonlanden en een wereldwijde overproductie zorgde ervoor dat er de laatste weken een aantal grote textielbedrijven in Oost- en West-Vlaanderen de deuren sloten.

Stijgende grondstoffen- en energieprijzen, zwakke dollar

De stijgende grondstoffen- en energieprijzen in combinatie met een zwakke dollar en een sterk euro speelden ook mee in het negatieve verhaal. Daarom was er een grote afvaardiging vanuit de textielsector, over de taalgrenzen heen.
De nationale staking wordt door de traditionele vakbonden ACV, ABVV en ACLVB  ondersteund. Naast de afvaardigingen uit de textielsector stapten in Gent ook de linkse splinterpartijen SAP en LSP op, net als de sociale bewegingen Attac en Oxfam.

Ontslagen

  • Bij Bekaert Textiles in Waregem verloren twee weken geleden 281 mensen hun baan. Daar was niet alleen de dalende vraag naar textiel, maar ook de steeds groter wordende weefcapaciteit in Oost-Europa was een bepalende factor. Bekaert investeerde de laatste jaren fors in Tjechië en Turkije.

  • Bij jeansfabrikant UCO in Gent, dat twee jaar geleden door een Indiase groep  Raymond werd overgenomen, gaan 393 jobs verloren.

  • Daarnaast zijn 290 banen in gevaar bij Prado in Kuurne, en vielen 281 ontslagen bij de vestigingen van Beaulieu in Ninove en Wielsbeke en
    150 bij Domo in Zwijnaarde.