'Thaise coup goed voor economisch herstel'

Maandenlange onrust heeft een zware wissel getrokken op de economie van Thailand, de op twee na grootste economie van Zuidoost-Azië. Volgens sommigen zal de militaire coup de economie nieuw leven inblazen.

  • CC Thitiwat Apichaikittiwut Brengt de militaire coup in Thailand stabiliteit? CC Thitiwat Apichaikittiwut

Werknemers gingen de afgelopen week op tijd naar huis, om niet aangehouden te worden door militairen na de avondklok. Om 20.00 uur deden de meeste bedrijven in het doorgaans drukke winkelcentrum en uitgaansdistrict de deuren dicht, zodat hun werknemers voor 22.00 uur thuis konden zijn. Inmiddels is de avondklok versoepeld: Thai mogen zich nu tussen middernacht en 4.00 uur niet op straat vertonen.

Maandenlange politieke onrust heeft de economie van Thailand schade toegebracht. Sommigen vrezen dat de coup van afgelopen week die nog zal verergeren, omdat een avondklok het bruisende nachtleven in Bangkok geen goed doet. “Sinds de coup hebben we ‘s avonds veel minder bezoekers”, zegt Paula Somthong, eigenaresse van schoonheids- en wellnesssalon Buthip aan Sukhumvit Road.

Touroperator Thop Nillavong zegt dat het toerisme al een tijdje stagneert, maar hij heeft goede hoop dat dat snel zal veranderen. “Dit speelt al een half jaar. Ik verwacht dat het na de coup beter wordt.”

Geweld

Sommige analisten verwachten ook dat de putsch het land economisch weer op de been zal helpen. Tim Forsyth van de London School of Economics wijst erop dat Thailand al veel coups en calamiteiten achter de rug heeft en dat de economie zich altijd weer herstelt. De militaire machtsovername heeft volgens hem het geweld, waarbij 28 mensen omkwamen sinds november, een halt toegeroepen.

Er zat, zegt hij, meer bloedvergieten aan te komen toen premier Yingluck Shinawatra eerder deze maand door een Constitutioneel Hof werd afgezet. Aanhangers van Yingluck en haar broer Thaksin, die in 2006 werd afgezet na een coup, dreigden de confrontatie aan te gaan met antiregeringsremonstranten die maandenlang het aftreden van Yingluck hadden geëist.

“De coup zal de economie vermoedelijk voorlopig stabiliseren”, zegt Forsyth. “De militaire regering zal het geweld indammen. En dat verwelkomen investeerders.”

Democratie

Forsyth wijst er echter wel op dat de stabiliteit niet zal standhouden als het de junta niet lukt Thailand weer op het pad van de democratie te krijgen. “Als de militaire regering te lang aan de macht blijft en er geen verkiezingen komen, verwacht ik dat het geweld en de weerstand weer zullen oplaaien. Dat zal investeerders afschrikken.”

Het is nog afwachten wanneer er verkiezingen komen. Legerchef generaal Prayuth Chanocha zei eerder deze week dat daarvoor eerst hervormingen nodig zijn. “We zullen nieuwe organisaties opzetten om alles wat problemen en conflicten veroorzaakt, te hervormen”, zei hij in een tv-toespraak.

De voormalige minister van Onderwijs uit het kabinet van Yingluck, Chaturon Chaiseng, die zich aanvankelijk weigerde over te geven, zei dinsdag tijdens een persconferentie dat het economische systeem nooit zal herstellen zo lang het leger aan de macht blijft. Militairen arresteerden Chaiseng tijdens de persconferentie.

De junta heeft het revitaliseren van de economie hoog op de agenda staan. Het Thaise bruto binnenlandse product (bbp) had in 2014 met 4 tot 5 procent moeten groeien. Begin mei concludeerde het Nationale Bestuur voor Economische en Sociale Ontwikkeling echter dat die verwachting als gevolg van de turbulente politieke situatie bijgesteld moest worden. Thailand staat op de rand van een recessie. De investeringen namen met 9,8 procent af en vooral de bouw- en productiesector kregen harde klappen.

Corruptie

In een poging de onrust in het noordoosten in te dammen, is het militaire bewind begonnen met de compensatie van 800.000 rijstboeren. De regering van Yingluck had een subsidieprogramma opgezet waarbij de boeren 40 procent extra uitbetaald kregen bovenop de marktwaarde van de rijst. Door mismanagement en corruptie mislukte het programma echter. De betalingen werden vorig jaar stopgezet. Dit fiasco was een van de aanleidingen voor de demonstraties tegen de regering in november vorig jaar.

Forsyth wijst erop dat de generaals ook van plan zijn infrastructuur te ontwikkelen om zo de economie te stimuleren met buitenlandse investeringen en nieuwe banen. Krislert Samphantharak van de Universiteit van Californië (San Diego), zegt dat het nieuwe bewind verder budgetrichtlijnen voor volgend jaar wil opstellen en de btw wil uitbreiden. Die plannen lagen er al, maar werden door de politieke instabiliteit op de lange baan geschoven.

Hoewel de verantwoordelijken voor het economische beleid nu weg zijn, heeft het land capabele mensen om hen te vervangen, zegt Samphantharak. “Thailand heeft – dankzij het instabiele politieke systeem – een sterk bureaucratisch systeem vergeleken met andere landen in de regio. Dus  waarschijnlijk zullen de economische beleidstaken snel weer opgepakt worden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.