Tienduizenden zeeschildpadden per jaar verstrikt in vissersnetten

© NOAA

 

In Zuid-Amerika raken elk jaar tienduizenden zeeschildpadden per jaar verstrikt in vissersnetten. Het gaat om netten van kleine vissersboten.

Britse onderzoekers deden onderzoek in 43 havens in Ecuador, Peru en Chili. Daar stelden ze vast dat elk jaar meer dan 46.000 zeeschildpadden vast komen te zitten in de netten van kleinere vissersboten. Meer dan 16.000 zeeschildpadden komen daarbij om, melden de onderzoekers in Fisheries Research.

Kieuwnetten

De dieren raken verstrikt in kieuwnetten. Dat zijn netten waar een vis wel zijn kop kan doorsteken maar niet meer terug kan omdat hij dan achter de kieuwdeksels blijft hangen.

‘Men is bezorgd over de industriële visserij maar men begint zich nu ook steeds meer zorgen te maken over de kleinschalige visserij’, zegt professor Brendan Godley van het Centrum voor Ecologie en Natuurbehoud van de University of Exeter (Cornwall). ‘Dit zijn kleine schepen, maar ze zijn met zoveel dat ze een enorme impact kunnen hebben op ecosystemen.’

Karetschildpad

De 46.000 zeeschildpadden per jaar vormen maar een fractie van het totale aantal slachtoffers, want in de drie landen zijn niet alle havens onderzocht, zeggen de onderzoekers.

De bijvangst, de onbedoelde vangst, vormt een van de grootste bedreigingen voor de zeeschildpadden. De lederschildpad is sterk bedreigd in dit deel van de Stille Oceaan, de karetschildpad is wereldwijd sterk bedreigd.

Ook door de klimaatverandering daalt de zeeschildpaddenpopulatie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3059   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift