Minder angst en stress als mensen de natuur in kunnen

Toegang tot groen maakt lockdown minder zwaar

Seog Weon Park / Pixabay

 

Een strenge lockdown waarbij mensen niet meer de natuur in kunnen, leidt sneller tot depressie en angst. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. 

Een internationaal team met onderzoekers uit Spanje, Groot-Brittannië en Noorwegen ging na wat de impact was van lockdownmaatregelen op de geestelijke gezondheid van mensen. Ze wilden vooral weten wat er gebeurt als mensen de natuur niet meer in kunnen als gevolg van een strenge lockdown.

De studie richtte zich op de eerste COVID-golf in Europa, van maart tot mei dit jaar. Toen vulden 6769 mensen uit 77 landen de enquête in. Voor de analyse concentreerden de onderzoekers zich op 5218 reacties uit 9 landen.

Spanje en Italië 

In landen met lichtere lockdowns, waarbij mensen nog steeds de natuur of parken in konden, vertoonden minder mensen symptomen die op depressie en angst wijzen, melden de onderzoekers in het tijdschrift Science of the Total Environment. In landen met een strenge lockdown, zoals Spanje of Italië, hadden meer mensen symptomen van depressie en angst. 

‘Mensen met toegang tot buitenruimtes en met uitzicht op de natuur, slaagden erin om tijdens de lockdown een positievere stemming te behouden.’

Wie vanuit zijn woning toegang heeft tot buitenruimtes, bijvoorbeeld een tuin of balkon, of wie uitzicht heeft op open ruimte of natuurlijke elementen, zoals de zee, een park of een bos, liep minder kans om symptomen van depressie te vertonen. 

‘Mensen met toegang tot buitenruimtes en met uitzicht op de natuur, slaagden erin om tijdens de lockdown een positievere stemming te behouden’, zegt onderzoeker María Uyarra van het Spaanse technologiecentrum AZTI. 

De resultaten komen overeen met een gelijkaardig Belgisch onderzoek door de CM en Bos+. Wandelen in de natuur helpt ons een lockdown door te komen, bleek uit de dagboeken van 3700 deelnemers tijdens de eerste golf.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.