Tomaten kweken met enkel zonlicht en zeewater

De installatie Sundrop Farms gaat 15.000 ton tomaten produceren in de Australische woestijn. De benodigdheden: niets dan zonlicht en zeewater. 

  • Mansouraboud68 (CC BY-SA 4.0) Een Sundrop Farm in Port Augusta, Zuid-Australië Mansouraboud68 (CC BY-SA 4.0)

Sundrop Farms is de eerste installatie in haar soort, en het resultaat van zes jaar onderzoek door wetenschappers van over de hele wereld. Het opzet: gewassen telen zonder grondwater, aarde of elektriciteitsvoorziening.

Zonlicht

Een conventionele serre gebruikt grondwater voor de irrigatie, gas voor de verwarming en elektriciteit om te koelen. De enorme serre van Sundrop Farms, met een oppervlakte van 20 hectare, doet het helemaal zonder. Alles begint met het licht van de zon, dat overvloedig aanwezig is in de woestijn in het zuiden van Australië.

Een veld van 23.000 spiegels concentreert het zonlicht op een 115 meter hoge toren, die de hitte gebruikt om energie op te wekken. De installatie heeft een maximale capaciteit van 39 megawatt. De opgewekte energie wordt gebruikt om zeewater op te pompen uit de Spencergolf, twee kilometer verder, en het water te ontzilten, zodat het gebruikt kan worden voor de irrigatie.

Geen grond of pesticiden

Het zeewater wordt ook gebruikt in de ventilatie van de serre, om de lucht te zuiveren en te steriliseren. Zo kan de serre ook zonder pesticiden functioneren. Zelfs aarde is niet nodig: de tomatenplanten staan geworteld in kokosvezel. In de zomer worden de planten gekoeld met verdampend water.

Als de installatie een succes wordt, kan het een voorbeeld zijn voor gelijkaardige projecten overal ter wereld. De vraag naar zelfbedruipende boerderijen zal in de komende decennia stijgen, naarmate water schaarser wordt en energie duurder.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.