Troepen VS verlaten ‘vallei des doods’ in Afghanistan

Nieuws

Troepen VS verlaten ‘vallei des doods’ in Afghanistan

Troepen VS verlaten ‘vallei des doods’ in Afghanistan
Troepen VS verlaten ‘vallei des doods’ in Afghanistan

15 april 2010

De laatste Amerikaanse troepen hebben de Korengal-vallei of de ‘vallei des doods’ in het oosten van Afghanistan verlaten. De voorbije vijf jaar lieten 42 soldaten daar het leven. De Amerikaanse president Obama wil dat troepen zich focussen op gebieden met een groter bevolkingsaantal.

Woensdag 14 april werden de laatste soldaten, van de 120 manschappen, in de Korengal-vallei opgepikt door helikopters. De Amerikanen stelden vast dat ze geen stabiliteit meer brachten in de vallei en dat de bevolking hen liever kwijt dan rijk was.
“Blijkbaar was er de laatste jaren meer geweld in de regio dan voor de Amerikaanse troepen er aankwamen”, zegt de Amerikaanse commandant Gen. Stanley McChrystal in de New York Times.

Gevaarlijk gebied

De Korengal-vallei ligt in het westen van Afghanistan in de provincie Kunar. Amerikaanse troepen probeerden hier vijf jaar lang de bevolking te beschermen en stabiliteit in de regio te brengen. Het is één van de gevaarlijkste gebieden van het land. Ze is omringd door bergen en grotten, de ideale schuilplaats voor opstandelingen als de taliban die bijna elke dag slaags raakten met de Amerikaanse troepen.
In totaal werden 42 soldaten gedood en vielen er honderden gewonden. De opstandelingen gebruiken de vallei vooral om wapens en strijders Afghanistan binnen te smokkelen.

Nieuwe strategie

Amerikaanse functionarissen zeggen dat de terugtrekking uit de vallei geen nederlaag maar ook geen overwinning betekent. De Korengal-vallei telt 4500 inwoners maar president Obama wil met een nieuwe strategie focussen op gebieden met een groter bevolkingsaantal waar de taliban de controle over hebben. De bedoeling is die gebieden te heroveren en het gezag en de geloofwaardigheid van de Afghaanse regering te herstellen.
De nieuwe aanpak werd in februari reeds getest toen 15.000 Afghaanse en buitenlandse militairen een offensief lanceerden tegen de taliban in Marjah, in het zuiden van Afghanistan. Verschillende Amerikaanse troepen in Afghanistan zullen nog verplaatst worden. Er zijn bovendien plannen om een groot aantal soldaten naar de provincie Kandahar te sturen, het spirituele thuisfront van de taliban, om daar over enkele maanden ook een groot offensief te starten.

Sinds 2005

Amerikaanse troepen kwamen in 2005 voor het eerst in de Korengal-vallei. Toen werden drie Navy Seals, de Amerikaanse marine, vermoord in een hinderlaag. Diezelfde dag werd een reddingshelikopter neergehaald waarbij zestien soldaten om het leven kwamen. Dit was één van de dodelijkste aanvallen op Amerikaanse militairen sinds het begin van de oorlog in 2001.
Een jaar later keerden Amerikaanse troepen terug naar de vallei. In totaal hebben ze twee grote observatiekampen en twee kleinere opgericht in Korengal, maar de taliban bleven steeds een belangrijke rol spelen in het gebied. De vallei is ook nooit een plaats geweest waar ISAF (International Security Assistance Force, de multilaterale troepenmacht in Afghanistan) vooruitgang kon boeken op vlak van scholen, ziekenhuizen en irrigatieprojecten. De taliban vernietigden alles wat werd gebouwd. 
Toch blijft de Korengal-vallei nu niet helemaal onbewaakt. Aan het noordelijke einde van de tien kilometer lange vallei blijft een militaire basis actief. Dit moet opstandelingen tegenhouden om in de meer bevolkte Pechriviervallei te komen. Officieren zeggen ook dat militairen opnieuw gedropt kunnen worden voor specifieke missies.