Tropische bossen nemen meer CO2 op dan gedacht

Tropische bossen absorberen meer CO2 dan veelal door wetenschappers wordt aangenomen, stelt de NASA in een gisteren verschenen studie. Tropische bossen nemen naar schatting 1,4 miljard ton CO2 op uit een totale wereldwijde absorptie van 2,5 miljard ton.

Dat is meer dan de CO2-opname van de bossen in Canada, Siberië en andere noordelijke regio’s, ook wel boreale bossen genoemd. “Dat is goed nieuws, omdat de absorptie door de boreale bossen afneemt. Tropische bossen blijven waarschijnlijk echter nog jarenlang CO2 opnemen”, zegt David Schimel, een van de auteurs van het NASA-rapport dat gisteren verscheen.

Bossen en ander landvegetatie vangen momenteel zo’n 30 procent op van de CO2 die door menselijk handelen wordt uitgestoten Als die absorptie afneemt, blijft meer CO2 in de atmosfeer en kan de aarde sneller opwarmen.

Voor de studie zijn onder meer computermodellen van processen in ecosystemen gebruikt, atmosferische modellen die teruglopen in de tijd om huidige concentraties CO2 af te leiden, en satellietbeelden en data uit experimenten.

Geen snellere groei

Twee weken geleden bleek uit onderzoek van de Wageningen Universiteit nog dat, in tegenstelling tot wat eerder vermoed werd, tropische bomen niet sneller groeien door extra CO2 in de atmosfeer.

De Wageningse onderzoekers stellen dat de voorspelling dat tropische bossen als gevolg van snellere groei in de toekomst extra CO2 zullen opnemen, waarschijnlijk te optimistisch is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift