Trucks met zeep, luiers en water onderweg naar Rohingya-kinderen in Bangladesh

Twee weken na de aankondiging dat Unicef extra noodhulp vrijmaakt voor Rohingya met jonge kinderen, zijn de trucks met schoon water en hygiënische producten onderweg naar het district Cox’s Bazar in Bangladesh. Dat meldt het VN-kinderfonds in een persbericht.

© Unicef

 

In Cox’s Bazar, een havenstad in het gelijknamige district aan de Golf van Bengalen, stromen veel Rohingya toe die het geweld in Myanmar ontvluchten. Zij worden er ondergebracht in kampen en bij gastgezinnen.

Kinderen extra kwetsbaar

Sinds 25 augustus zijn al 400.000 Rohingya vanuit Myanmar gevlucht naar Bangladesh, en daar komen elke dag duizenden vluchtelingen bij. Zestig procent van hen zijn kinderen. De opvangmogelijkheden zijn schaars.

‘Ons wacht een monumentale taak om deze kinderen te beschermen.’

‘Er is een acuut tekort aan alles wat nodig is om deze mensen goed op te vangen, in het bijzonder tenten, voedsel en schoon water’, zegt Edouard Beigbeder van Unicef Bangladesh. ‘De huidige omstandigheden maken de kinderen extreem kwetsbaar voor ziekten veroorzaakt door vervuild water. Ons wacht een monumentale taak om deze kinderen te beschermen.’

Bovenop de toestroom van vluchtelingen worden verschillende gebieden in Bangladesh momenteel ook geteisterd door overstromingen. Unicef levert daarom onder meer waterzuiverende tabletten, zeep, jerrycans, bleekpoeder, sanitaire doekjes, luiers en sandalen.

‘Deze middelen zijn de eerste stap in de beslissing om de hulp voor Rohingya-kinderen serieus op te drijven in Bangladesh’, zegt Beigbeder.

Voor deze extra steun heeft Unicef 5 miljoen dollar nodig bovenop de 4,8 miljoen die al werd uitgetrokken voor de noodhulp voor de bredere regio die getroffen is door het water.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift