Tsjechië sluit psychiatrische patiënten nog steeds in kooibedden op

Nog steeds sluit Tsjechië psychiatrische patiënten in kooibedden op. In 2003 ontstond internationale ophef over de praktijk. Vandaag blijkt er nauwelijks iets veranderd te zijn.

  • CC Jo & Joey Nog steeds sluit Tsjechië psychiatrische patiënten in kooibedden op. CC Jo & Joey

Het Mental Disability Advocacy Center (MDAC), een internationale organisatie met zetel in Hongarije, bracht de zaak in 2003 aan het licht en deed onlangs nieuw onderzoek in acht grote ziekenhuizen in Tsjechië. De conclusie van het rapport is hard: er is nauwelijks iets veranderd.

“De metalen kooien zijn vervangen door kooien met netten”, zegt het MDAC. “Ziekenhuizen die kooien afgeschaft hebben, gebruiken nu lederen riemen om patiënten in bedwang te houden. Chemische sedatie en eenzame opsluiting zijn wijdverspreid.”

Moeilijke patiënten

De kooien worden vooral gebruikt bij gebrek aan personeel en bij moeilijke patiënten. MDAC-medewerkers stelden vast dat het gebruik van kooien nog altijd ruime steun geniet bij het personeel.

Wettelijke maatregelen dringen zich daarom op. “De Tsjechische autoriteiten moeten deze vormen van dwang verbieden en moeten hun geestelijke gezondheidszorg aanpassen aan de moderne tijd”, zegt MDAC-directeur Oliver Lewis.

Het rapport uit 2003 maakte grote internationale ophef. Onder meer J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-boeken, ging campagne voeren voor de afschaffing van de kooien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift