Tuberculose op de terugweg in Afghanistan

Nieuws

Tuberculose op de terugweg in Afghanistan

Zarghona Salihin

17 april 2006

Tuberculose is eindelijk op de terugweg in Afghanistan. Dat zegt de Afghaanse minister van Volksgezondheid, Syed Muhammad Amin Fatimi. De internationale gemeenschap is ook onder de indruk: de Wereldgezondheidsorganisatie reikt Afghanistan een speciale prijs uit voor zijn strijd tegen tb.

In Afghanistan sterven elk jaar nog ongeveer 20.000 mensen aan tuberculose, het merendeel daarvan vrouwen. Maar de regering heeft een prioriteit gemaakt van de bekamping van de besmettelijke ziekte. In 520 behandelingscentra worden gratis medikamenten verdeeld. De 54.000 euro die de WHO-prijs de regering oplevert, zullen besteed worden aan de opleiding van nog meer gezondheidswerkers om tb-patiënten te begeleiden.

Tuberculose treft in de meeste landen veel meer mannen dan vrouwen, maar in Afghanistan is dat net omgekeerd. Tussen de 70.000 nieuwe patiënten die in 2003 in Afghanistan gemeld werden, zaten 46.000 vrouwen. Afghaanse vrouwen brengen een groot deel van hun leven door in slecht verluchte vertrekken waar tijdens het koken veel rook hangt. Bovendien zijn ze vaak ondervoed. Een gebrek aan vrouwelijke gezondheidswerkers en de beperking van hun bewegingsvrijheid maakt ook dat vrouwen minder goed medisch begeleid worden. Vrouwen roepen te laat hulp in, waardoor ze in hun besloten wereldje de ziekte vaak aan al veel andere vrouwen hebben doorgegeven.

De gezondheidszorg in Afghanistan staat nog voor enorme uitdagingen. Ruwweg één kind op vijf sterft voor het vijf jaar oud is. Bij het leeuwendeel van die slachtoffertjes is de doodsoorzaak een ziekte die perfect te voorkomen of te genezen is. Om het half uur sterft er een Afghaanse vrouw aan zwangerschapscomplicaties. Een derde van de bevolking lijdt aan angstgevoelens of post-traumatische stoornissen. (PD)