Turtelboom pleit voor economische migratie

Nieuws

Turtelboom pleit voor economische migratie

30 mei 2008

In een opiniestuk in de Britse krant International Herald Tribune pleit Annemie Turtelboom, de Belgische minister van Asiel en Migratie, ondermeer voor een Europese richtlijn rond economische migratie.

‘Algemeen wordt nu aangenomen dat de meeste migranten naar hier komen voor economische redenen, wat voordelen kan hebben, gezien de daling van de Europese geboortecijfers. Tegelijkertijd is het brede publiek van mening dat illegale migratie -zelfs al kan ze niet gestopt worden- beperkt moet worden’, schrijft Turtelboom in de krant.
Volgens haar moeten de Europese regeringen hiermee leren omgaan, allereerst door het aantal wettelijke immigranten op Europees grondgebied hoger te krijgen dan het aantal illegale migranten. Daarnaast moet er een richtlijn komen rond economische migratie. ‘Indien we geen dialoog starten om praktische oplossingen te vinden, gaat deze absurde status quo door.’
‘Illegale immigratie leidde tot een nieuwe arbeidsmarkt op het Europees continent, waaruit ngo’s, advocaten en verdedigers van asielzoekers hun inkomen halen. Elk apart doen ze eerlijk werk, maar samen vormen ze een ongelofelijke lobby’, schrijft Turtelboom nog in het opiniestuk.