Zware druk op gezondheidssysteem overbelast door COVID-19

Uitbraak cholera treft Nigeria

Wereldbank (CC BY-NC-ND 2.0)

Een man kijkt door een raam in Orimedu, Lagos (staat), Nigeria, september 2010.

Sinds het begin van het jaar zijn in totaal 816 mensen in Nigeria overleden aan een cholera-uitbraak, dat heeft het Nigeria Center for Disease Control (NCDC) gezegd op dinsdag.

In een rapport dat de Nigeriaanse overheidsdienst vrijgaf, staat dat er tussen 1 januari en 1 augustus 31.425 vermoedelijke gevallen waren. De ziekte heeft al 23 van de 36 deelstaten van het land getroffen.

‘Zonder goed water, sanitaire voorzieningen en hygiëne blijft Nigeria risico lopen op cholerapatiënten en sterfgevallen.’

De directeur-generaal van het NCDC — dat is de Nigeriaanse tegenhanger van Sciensano — zegt in een verklaring dat de situatie ‘is verergerd door slechte toegang tot proper water, door ontlasting in openbare ruimte, slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne. Zonder goed water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (als totaalpakket omschreven als WaSH) blijft Nigeria risico lopen op cholerapatiënten en sterfgevallen’, aldus Chikwe Ihekweazu.

Jaarlijkse terugkeer

Cholera blijft een hardnekkig probleem in het dichtst bevolkte land van Afrika. De bacteriën die de ziekte veroorzaken, worden zo’n twee weken na de besmetting via ontlasting uit het lichaam verdreven. Als ze dan in de omgeving terechtkomen kunnen ze andere mensen besmetten.
Infectie treedt ook op wanneer mensen iets eten of drinken dat al door de bacteriën is besmet.

Uitbraken vinden bijna jaarlijks plaats, meestal tijdens het regenseizoen op plaatsen met gebrekkige sanitaire voorzieningen en waar veel mensen op een kleine oppervlakte samenwonen. Gebrek aan toegang tot veilig drinkwater en slechte persoonlijke en handhygiëne zijn de voornaamste factoren die de verspreiding van cholera bevorderen.

Langetermijnoplossing

‘De langetermijnoplossing voor cholerabestrijding ligt in toegang tot veilig drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en hygiëne’, zegt Ihekweazu. De epidemioloog dringt er bij de regeringen van de deelstaten op aan om lokale gemeenschappen te sensibiliseren over WaSH-principes, en om zelf maatregelen te nemen om de sanitaire infrastructuur te verbeteren. In veel steden heeft een deel van de bevolking geen stromend water, wat de verspreiding van de ziekte in de hand werkt.

De cholera-uitbraak is de afgelopen maanden verergerd, wat zware druk zet op het Nigeriaanse gezondheidssysteem dat al overbelast is door de COVID-19-pandemie.

Momenteel is er ook een grote staking aan de gang van lokale artsen, die protesteren tegen het feit dat ze al maanden niet betaald worden.

Mogelijk is dat een van de redenen waarom de huidige choleraplaag zo hard toeslaat — de ziekte heeft dit jaar al evenveel overlijdens veroorzaakt als de laatste grote uitbraak in 2018.

‘Cholera is te voorkomen en te behandelen. Het kan echter dodelijk zijn wanneer geïnfecteerde mensen niet onmiddellijk toegang krijgen tot de nodige zorg’, besluit Ihekweazu.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift