Uitstoot scheepvaart veroorzaakt elk jaar 24.000 overlijdens in Oost-Azië


IPS
19 juli 2016
In Oost-Azië is de scheepvaart sinds 2005 verdubbeld, en daarmee ook de uitstoot van de sector. Elke jaar veroorzaakt de uitstoot van schepen er 24.000 vroegtijdige overlijdens.
Azië kampt met een enorme luchtvervuiling, en die is niet enkel aan de industrie en het wegverkeer te danken. Uit een studie in Nature Climate Change blijkt dat de scheepvaart ten onrechte vaak wordt vergeten als bron van uitstoot.
De scheepvaart is in de regio meer dan verdubbeld sinds 2005, en een deel van de uitstoot waait over naar land. Onder de vervuilende stoffen is onder meer zwaveldioxide dat zure regen veroorzaakt.
Satellietgegevens
Om de uitstoot in kaart te brengen, maakten de onderzoekers van de Tsinghua Universiteit in Beijing, de Amerikaanse Duke University en de NASA gebruik van satellietgegevens over meer dan achttienduizend schepen in de regio. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat zo’n 70 procent van de vervuiling door internationaal scheepvaartverkeer binnen de 400 kilometer van de kust wordt uitgestoten.
Het deel van die uitstoot dat het land bereikt, leidt in de regio jaarlijks tot 24.000 vroegtijdige overlijdens, berekenden de wetenschappers. China is met 18.000 vroegtijdige overlijdens het grootste slachtoffer van die uitstoot, gevolgd door Japan met 3.600 overlijdens, Taiwan, Hong Kong en Macau met elk rond de 1.100 slachtoffers en Zuid-Korea en Vietnam met respectievelijk 800 en 600 vroegtijdige overlijdens.
De Chinese overheid is zich bewust van het probleem. Eind vorig jaar kondigde ze nieuwe maatregelen aan om de uitstoot van de scheepvaart tegen het einde van 2019 te verminderen. Zo zullen de schepen schonere brandstof moeten gebruiken als ze de kust naderen.