Uitstoot scheepvaart veroorzaakt elk jaar 24.000 overlijdens in Oost-Azië

In Oost-Azië is de scheepvaart sinds 2005 verdubbeld, en daarmee ook de uitstoot van de sector. Elke jaar veroorzaakt de uitstoot van schepen er 24.000 vroegtijdige overlijdens.

  • ADB (CC BY-NC-ND 2.0) De haven van Tianjin in China ADB (CC BY-NC-ND 2.0)

Azië kampt met een enorme luchtvervuiling, en die is niet enkel aan de industrie en het wegverkeer te danken. Uit een studie in Nature Climate Change blijkt dat de scheepvaart ten onrechte vaak wordt vergeten als bron van uitstoot.

De scheepvaart is in de regio meer dan verdubbeld sinds 2005, en een deel van de uitstoot waait over naar land. Onder de vervuilende stoffen is onder meer zwaveldioxide dat zure regen veroorzaakt.

Satellietgegevens

Om de uitstoot in kaart te brengen, maakten de onderzoekers van de Tsinghua Universiteit in Beijing, de Amerikaanse Duke University en de NASA gebruik van satellietgegevens over meer dan achttienduizend schepen in de regio. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat zo’n 70 procent van de vervuiling door internationaal scheepvaartverkeer binnen de 400 kilometer van de kust wordt uitgestoten.

Het deel van die uitstoot dat het land bereikt, leidt in de regio jaarlijks tot 24.000 vroegtijdige overlijdens, berekenden de wetenschappers. China is met 18.000 vroegtijdige overlijdens het grootste slachtoffer van die uitstoot, gevolgd door Japan met 3.600 overlijdens, Taiwan, Hong Kong en Macau met elk rond de 1.100 slachtoffers en Zuid-Korea en Vietnam met respectievelijk 800 en 600 vroegtijdige overlijdens.

De Chinese overheid is zich bewust van het probleem. Eind vorig jaar kondigde ze nieuwe maatregelen aan om de uitstoot van de scheepvaart tegen het einde van 2019 te verminderen. Zo zullen de schepen schonere brandstof moeten gebruiken als ze de kust naderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.