Uitstoot van grootste bedrijven blijft stijgen

De uitstoot van broeikasgassen door de vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld daalt niet. Integendeel: tussen 2010 en 2013 steeg ze met 3,1 procent.
 

  • Nubrig (CC BY-SA 2.0) Om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden, moest de uitstoot van de bedrijven tussen 2010 en 2013 gedaald zijn met zo'n 4,2 procent volgens het VN-milieuagentschap Unep. Maar in werkelijkheid steeg de uitstoot met 3,1 procent in die periode. Nubrig (CC BY-SA 2.0)

De vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld zijn samen goed voor meer dan 10 procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen. Het grootste deel daarvan zit zelfs geconcentreerd bij de vijftig grootste, die met 7,9 procent het leeuwendeel van die 10 procent voor hun rekening nemen, blijkt uit een nieuw rapport van Thomson Reuters in samenwerking met BSD consulting.

Om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden, moest de uitstoot van de bedrijven tussen 2010 en 2013 gedaald zijn met zo’n 4,2 procent volgens het VN-milieuagentschap Unep. Maar in werkelijkheid steeg de uitstoot met 3,1 procent in die periode.

Consument

‘We hopen dat dit rapport kan bijdragen aan de discussie rond de uitstoot van de vijfhonderd grootste bedrijven.’

‘Tijdens de VN-klimaatconferentie in Lima nog bleek de hoogdringendheid van inspanningen om de uitstoot te verminderen om de impact van de klimaatverandering te beperken’, zegt Tim Nixon, directeur Duurzaamheid bij Thomson Reuters en medeauteur van het rapport.

Maar dat is niet enkel de taak van de bedrijven, zegt hij. ‘We hopen dat dit rapport kan bijdragen aan de discussie rond de uitstoot van de vijfhonderd grootste bedrijven, maar tegelijk is het belangrijk te bedenken dat ook wij als consument allemaal een rol spelen in deze discussie.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.