Unicef laat Syrische kinderen aan het woord

Unicef geeft met #ImagineaSchool een inkijk in de levens van Syrische schoolkinderen die als vluchteling leven in Libanon. De films tonen kinderen die vertellen hoe graag ze eenvoudigweg naar school zouden willen gaan.

  • DFID CC BY 2.0 DFID CC BY 2.0

De documentairefilmpjes laten zien hoe kinderen worstelen met het feit dat ze niet naar school kunnen gaan omdat ze door hun situatie geen toegang hebben tot onderwijs.

De titel #ImagineaSchool werd bedacht door de tienjarige Assia en de dertienjarige Dyana, die beiden meewerkten aan een van de films. Ze gingen nog nooit naar school. ‘Ik beeld me in dat een school erg mooi is. Met schilderijen van meisjes en jongens aan de muren’, zegt Dyana.

Recht op onderwijs

Unicef toont de verhalen van negentien kinderen. De documentaire werd gelanceerd naar aanleiding van het forum van de Verenigde Naties dat op 23 en 24 januari plaatsvindt in Helsinki en de humanitaire situatie in Syrië onder de loep neemt.

De bedoeling is om de verhalen van vluchtelingenkinderen ook een echt gezicht te geven tijdens de conferentie.

‘Ik beeld me in dat een school erg mooi is. Met schilderijen van meisjes en jongens aan de muren’, Dyana (13).

Ongeveer de helft van de Syrische vluchtelingenkinderen die in Libanon verblijven -187.000 kinderen- gaat niet naar school.

Om alle kinderen op de schoolbanken te krijgen, heeft Unicef 240 miljoen dollar nodig.

‘Door samen te werken met de overheid, partners en donoren, hebben we de helft van de vluchtelingenkinderen onderwijs kunnen geven. Nu is het tijd om de andere helft te bereiken. Elk kind heeft recht op een kwalitatieve opleiding’, zegt Unicef-medewerkster Tanya Chapuisat in Libanon.

De interactieve documentaire is een realisatie van Unicef en productiehuis Vignette Interactive. De bijhorende foto’s zijn van World Press Photo-winnaar Alessio Romenzi.

‘Ik luisterde naar de verhalen van deze kinderen en realiseerde me pas toen wat de rol is van onderwijs. Het was hartverscheurend.

Met mijn foto’s wil ik uitbeelden wat school voor hen betekent, hopend dat mijn werk hen kan helpen om hun eenvoudige droom om ooit naar school te kunnen gaan waar te maken’, zegt Romenzi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift