Uruguay ruilt fietsen voor wapens

Nieuws

Uruguay ruilt fietsen voor wapens

07 februari 2013

Uruguay biedt burgers die een wapen inleveren in ruil een gloednieuwe fiets of een kleine computer. Het land wil zo het aantal ongeregistreerde wapens verminderen.

“Wapens voor leven”, heet het project van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het moet een antwoord bieden op het stijgende aantal moorden. In Uruguay, een land met 3,3 miljoen inwoners, zijn meer dan een miljoen vuurwapens in omloop. Het land is daarmee negende ter wereld wat betreft het aantal vuurwapens per inwoner.

In andere landen krijgen wapenbezitters meestal een premie als ze hun wapen inleveren. Maar Uruguay gooit het over een andere boeg. Het land biedt de eigenaars een gloednieuwe fiets of een computer.

Straffen

Op die manier slaat de overheid twee vliegen in een klap: het aantal vuurwapens verminderen en tegelijk de levens van de voormalige eigenaren verbeteren. Bovendien gaat ook de maatschappij erop vooruit.

Naast de wortel heeft de overheid overigens ook aan de stok gedacht: er komen tegelijk zwaardere straffen op het illegaal bezit van een vuurwapen.