Vakbonden en ngo's vinden elkaar in verzet tegen Bolkestein-richtlijn

Nieuws

Vakbonden en ngo's vinden elkaar in verzet tegen Bolkestein-richtlijn

Stefania Milan

01 januari 1970

Het verzet tegen een Europese eenheidsmarkt voor diensten, één van de aandachtspunten van de Belgische en Nederlandse delegaties op het Europees Sociaal Forum, kreeg het voorbije weekend veel weerklank in Londen. Vakbonden en niet-gouvernementele organisaties hebben afspraken gemaakt voor protestacties op 11 november. Dan bespreekt het Europees Parlement de omstreden Bolkestein-richtlijn een tweede keer.

De Europese Commissie gelooft dat de gezondheidssector, het onderwijs, het openbaar vervoer, telecommunicatie en andere dienstensectoren in Europa veel efficiënter kunnen gemaakt worden als aanbieders uit de hele Unie zonder hinderpalen in alle lidstaten aan de slag kunnen. Frits Bolkestein, de Europese commissaris die nog tot 31 oktober bevoegd is voor de interne markt, lanceerde daarover in januari een voorstel van richtlijn, dat nu behandeld wordt door het Europees Parlement. Een eventuele definitieve goedkeuring wordt pas in juli volgend jaar verwacht.

Gevaarlijk is vooral het principe van het land van oorsprong, legde het Nederlandse EP-lid Kartika Liotard (SP) uit op een seminarie met als titel ‘Hoe nemen we het op tegen de Bolkestein-richtlijn’. Bedrijven zouden zich in heel Europa enkel moeten houden aan de wetten uit het land waar ze gevestigd zijn. Multinationals kunnen dus verhuizen naar landen met de minst strenge regels, en de overige EU-landen zijn daaraan overgeleverd. Vooral de werknemers in de dienstensector dreigen het slachtoffer te worden van die race to the bottom, waarschuwen de vakbonden.

Veel deelnemers aan het ESF maken zich ook sterk voor de rol van de overheid in het verzekeren van belangrijke diensten. Wij geloven nog in de welvaartsstaat, zegt Dave Prentis van de Britse vakbond UNISON. De uitdaging is openbare diensten te verdedigen en te bevorderen. Groot-Brittannië heeft slechte ervaringen opgedaan met de privatisering van een overheidsonderneming als de spoorwegen, en die werden tijdens het ESF breed uitgesmeerd. Welvaartsstaat van de wieg tot het graf is het alternatief dat sommige Britse ESF-deelnemers naar voren schuiven.

In landen als België en Frankrijk hebben vakbonden en ngo’s al verscheidene betogingen georganiseerd tegen de Bolkestein-richtlijn. Nu is het tijd om (overal) een sterke campagne op te zetten tegen de liberalisering en privatisering van sociale diensten, zegt Marco Bersani van ATTAC-Italy. Attac is een internationale beweging voor democratische controle van de financiële markten. We moeten allemaal samenwerken - verenigingen, vakbonden en politieke partijen - als we een verschillend sociaal model voor Europa willen.

Volgens EP-lid Liotard willen heel wat leden van het Europees Parlement ten minste zoveel mogelijk dienstensectoren buiten het toepassingsgebied van de Bolkestein-richtlijn doen vallen. Daarom is het belangrijk dat burgerorganisaties zich met kracht verzetten tegen het voorstel. (PD/MM)