Van de Braziliaanse sloppen naar Europa

Nieuws

Van de Braziliaanse sloppen naar Europa

Mario Osava

23 februari 2006

AfroReggae, een muziekgroep uit de sloppenwijken van Rio de Janeiro, is op weg naar wereldroem. Zaterdag kreeg de percussieband in het voorprogramma van de Rolling Stones een miljoen rockliefhebbers aan het dansen op het strand van Copacabana. Voortgestuwd door dat succes reist Afro Reggae de komende weken naar Groot-Brittannië, Oostenrijk en India.

AfroReggae zal dit jaar zelfs in heel de wereld te zien zijn: de band speelt de hoofdrol in de documentaire ‘Favela Rising’, een Amerikaanse documentaire die dit jaar opgenomen genomineerd werd voor een Oscar. Volgens de Amerikaanse makers van de documentaire, Jeff Zimbalist en Matt Mochary, is muziek een wondermiddel tegen de armoede en het geweld die in de Braziliaanse sloppenwijken heersen.

De vijf percussionisten, vier zangers, twee gitaristen en de DJ van AfroReggae zijn muzikanten met een missie. ‘Nenhum motivo explica a guerra’ (Niets kan oorlog rechtvaardigen), heet het in januari gelanceerde nieuwe album van de groep, die naast reggae ook hiphop, rap, rock, funk en Afrobraziliaanse ritmes verwerkt.

Creatieve destructie - die term dekt het best de achtergrond van AfroReggae. Haar naam dankt de band aan de in 1993 opgerichte Culturele Groep Afro Reggae (GCAR), een organisatie uit de sloppenwijk Vigario Geral. De organisatie, die kinderen via muziek en sociale programma’s weg probeert te houden van drugs en geweld, bestond nog maar enkele maanden toen een eenheid van de militaire politie bij een razzia in Vigario Geral 21 bewoners neerschoot. Die traumatisch ervaring gaf het werk van de CGAR een enorme impuls.

Vandaag beheert de CGAR meer dan 60 sociale projecten, waaronder kindermuziekgroepen, een hiphopkern en ook een uitgebreide buurtwerking. AfroReggae is het meest zichtbare project van de CGAR, en het succes van de groep stimuleert alle andere activiteiten.

De nummers op Nova Cara, het eerste album van de band uit 2001, handelden nog bijna uitsluitend over de uitzichtloosheid en het geweld in de sloppenwijken. Het nieuwe album van dit jaar kijkt verder. De groep vergelijkt onder meer de armoede op Haïti met die in de Brazilië. Dat is een actueel thema in Brazilië: het land leidt de VN-vredesmissie op Haïti.

AfroReggae en de CGAR zeggen dat ze bruggen wil bouwen om geweld tegen te gaan. Het meest verrassende initiatief in die richting was de oprichting van een drumband die enkel bestaat uit leden van de militaire politie van Minas Gerais, een deelstaat die grens aan Rio de Janeiro.

In maart geeft AfroReggae een vijftal concerten in Groot-Brittannië. Samen met Amnesty International en enkele culturele organisaties zette de groep deze week al een reeks van workshops op in Londen en omstreken. Daarbij kunnen jongeren kennis maken met de Braziliaanse muziek en cultuur, en met de Braziliaanse aanpak van wapengeweld.(PD/MM)