Vaticaan trekt mediaregisters open tegen oorlog

Nieuws

Vaticaan trekt mediaregisters open tegen oorlog

Leonardo Sacchetti

05 maart 2003

Paus Johannes Paulus II legt meer dan zijn diplomatieke gewicht in de schaal om een oorlog tegen Irak te voorkomen. Vanuit Rome lanceert het Vaticaan een mediaoffensief dat heel wat conservatieve gelovigen in de VS en elders op andere ideeën kan brengen over de oorlog. Het woord ‘mobiliseren’ willen de spreekbuizen van het Vaticaan echter niet in de mond nemen.

Johannes Paulus II heeft zijn eigen troepen: de gelovigen, zegt priester Pasquale Borgomeo, de directeur van Radio Vaticaan. De krachtige zender van het pontificaat zendt deze week een niet mis te verstane boodschap uit die overal ter wereld ontvangen kan worden, en dat in 40 talen. Borgomeo omschrijft het als nieuwe argumenten, niet tegen Washington, maar tegen de onvermijdelijkheid van een oorlog. De paus zelf schreef het op de pagina’s van de krant L’Osservatore Romano als volgt: De toekomst van de mensheid mag nooit bepaald worden door het terrorisme en door de logica van de oorlog”.

Het is de eerste keer dat de hele roomsgezinde pers in Rome zich met één stem tegen een oorlog kant. Noch tijdens de Golfoorlog van 1991, toen de VS samen met een coalitie van 34 landen Irak uit Koeweit verdreven, noch tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië tijdens de jaren negentig, was er sprake van zo’n massale mobilisatie.

L’Osservatore Romano en Radio Vaticaan geven een afspiegeling van de opinies van de Rooms-katholieke hiërarchie. De officiële krant van het Vaticaan heeft een oplage van 100.000 en de opiniestukken van L’Osservatore worden regelmatig opgenomen in de Italiaanse media. In het zog van die spreekbuis volgen de krant Avvenire (oplage 100.000), het christelijke weekblad Famiglia Cristiana, het Jezuïetenmagazine Civiltá Cattolica en het maandblad Jesús.

De vrome media delen in hun verscheidenheid “één visie”, zegt Antonio Sciortino, een redacteur van Famiglia Cristiana. Met een oorlog tegen Irak, zal president (George W.) Bush het probleem van het terrorisme enkel erger maken in de christelijke samenlevingen. Sciortino vindt dat alle katholieken moeten weten dat een oorlog tegen Irak een eindeloze strijd kan inluiden.

De journalisten van het Vaticaan voelen dat ze op het debat kunnen wegen. De civiele maatschappij is de enige wereldspeler die de confrontatie met de VS aankan. Met onze journalistieke inspanningen willen we bewijzen dat er geen christelijke moraal steekt achter een preventieve oorlog, zegt Sciortino. Civiltá Cattolica, het magazine van de Jezuïetenorde in Rome, stelt het minder scherp maar neemt een gelijkaardig standpunt in.Het is niet onze taak om te mobiliseren maar om te informeren, zegt Michele Simone van Civiltá Cattolica. Veel gelovigen denken dat een oplossing via de VN-diplomatie nog mogelijk is.

De mobilisatie van de katholieke media is ook zichtbaar op het internet. Vinicio Albanesi, hoofdredacteur van Redattore Sociale, een katholiek portaal voor de sociale sector, organiseerde de afgelopen dagen enkele discussiefora over pacifisme in de 21ste eeuw.

De inspanningen van het Vaticaan - en met name die van monseigneur Jean Louis Tauran en van de speciale gezant van de paus, monseigneur Roger Etchegaray, zijn bedoeld om de lont uit het kruitvat te halen en botsingen tussen katholieken en moslims te vermijden, zegt Roberto Monteforte, de Vaticaanwatcher van de krant L’Unitá. Volgens Monteforte gelooft Johannes Paulus II dat Bush het Westen in een culturele clash met de Islam kan meeslepen. Daar zou vooral op aangedrongen worden vanuit Azië en Afrika, waar christelijke minderheden de bui nu al zien hangen.

+ Vatican News Services (http://www.vatican.va/news_services/) + Vatican Radio (http://www.vaticanradio.org/)