Venezuela nationaliseert opnieuw zestig bedrijven

Nieuws

Venezuela nationaliseert opnieuw zestig bedrijven

Humberto Márquez

18 mei 2009

De Venezolaanse overheid heeft opnieuw meer dan zestig bedrijven genationaliseerd. De regering van Hugo Chávez versterkt zo haar greep nog op de olie-industrie.

Het Venezolaanse parlement, dat bijna volledig uit mensen van Chávez’ partij bestaat, keurde in nauwelijks enkele uren het wetsvoorstel goed waarmee de staat goederen en diensten kan nationaliseren die verbonden zijn met de petroleumindustrie.
Het enorme staatsconsortium Petróleos de Venezuela (Pdvsa) kan zo beslag leggen op onder meer bedrijven die personeel uit de petroleumsector per boot vervoeren, op sleepdiensten, op bedrijven die gas en vloeistoffen in olieputten injecteren, en op bedrijven die gespecialiseerd zijn in het onderhoud van putten, boten, leidingen en opslagplaatsen.

Grote schulden

Volgens Eliodoro Quintero, die Venezuela van 1995 tot 2000 vertegenwoordigde bij de OPEC, moest het allemaal zo snel gaan omdat “de regering al maanden een schuld van 8 tot 10 miljard dollar heeft bij die bedrijven”. Andere analisten, zoals José Toro, voormalig bestuurder van Pdvsa, zeggen dat die schuld zelfs oploopt tot 13 miljard dollar, een cijfer dat in de buurt komt van de totale jaarbegroting van Pdvsa.
Een van de genationaliseerde bedrijven, het Amerikaanse Williams Companies Inc., kondigde al aan dat het de betaling van meer dan 200 miljoen dollar zal eisen van Pdvsa. Andere Amerikaanse bedrijven hadden hun activiteiten in Venezuela al stopgezet omdat ze niet betaald werden.

Nationalisering afgewerkt

“In zekere zin wordt petroleumnationalisering die in 1976 begonnen is, afgewerkt”, zegt economist Rafael Quiroz, die de Centrale Bank adviseert. “De staat recupereert activiteiten die niet alleen in privéhanden maar ook in buitenlandse handen waren. De Venezolanen hebben aangetoond dat ze zelf hun industrie kunnen organiseren.”
Maar volgens professor Diego González van de Simón Bolívar-universiteit gaat de maatregel juist in “tegen een van de objectieven van het hele nationaliseringproces: het stimuleren van de ontwikkeling van nationaal kapitaal”. Bovendien staat de operatie haaks op de manier waarop de succesvolle petroleumbedrijven overal ter wereld werken, zegt hij: “Ze concentreren zich op de centrale aspecten van de productie en maken gebruik van de ontwikkeling van specifieke capaciteiten door dienstverlenende bedrijven.”
Zo werkt het Braziliaanse Petrobras bijvoorbeeld. Dat bedrijf heeft zelf 50.000 mensen in dienst en besteedt het andere werk uit aan bedrijven die 150.000 mensen in dienst hebben, volgens cijfers van de vakbonden.
Pdvsa had al 75.000 mensen in dienst. Door de nationalisering komen daar nu zeker 8000 mensen bij in de regio aan het Meer van Maracaibo, waar Venezuela de meeste olie wint.
Volgens officiële cijfers produceert Venezuela dagelijks drie miljoen vaten (van 159 liter) olie per dag. Een derde wordt in en rond het Meer van Maracaibo gewonnen.