"Verkiezingen Portugal stellen deze keer niets voor"
Mario Queiroz
31 mei 2011
De Portugezen kiezen zondag een nieuw parlement. De regering die daar uitkomt, zal weinig meer kunnen dan beheren, zeggen critici: de belangrijke beslissingen zijn al genomen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie (EU).
Het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank vormen de trojka die Portugal begin deze maand een noodlening van naar schatting 78 miljard euro toestond om een bankroet van het land te vermijden. Begin dit jaar, toen de socialistische regering van José Sócrates de vierde versie van een hard Stabiliteits- en Groeiprogramma presenteerde, was al duidelijk dat de Portugese economie er slecht aan toe was.
Toch werd het document, dat nog hardere maatregelen voorstelde dan de vorige drie versies, verworpen door de voltallige oppositie. Dat leidde tot het ontslag van Sócrates. De Portugese president, de conservatieve politicus Aníbal Cavaco Silva, besliste daarop vervroegde verkiezingen uit te schrijven.
Pedro Passos Coelho
In de peilingen krijgen de Socialistische Partij (PS) van Sócrates en de conservatieve Sociaaldemocratische Partij (PSD) van Pedro Passos Coelho elk 33 procent van de stemmen. Beide partijen lijken zo veroordeeld tot een alliantie met het Democratisch Sociaal Centrum (CDS) van Paulo Portas, momenteel de meest rechtse partij in het parlement en volgens de peilingen zondag goed voor 13 procent van de stemmen.
De CDS, PS en PSD ondertekenden de voorwaarden die zijn opgelegd door het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. De Communistische Partij (PCP) en het Links Blok (BE), die samen 15 procent zouden halen, verwierpen de voorwaarden.
Trojka geeft galop aan
“Hoeveel is onze stem waard op 5 juni, wanneer er al een ‘trojkapaard’ is dat onze galop aangeeft?”, vragen auteur José Luís Peixoto en toneelschrijver Miguel Castro Caldas zich ironisch af.
Zelfs advocaat en dichter Vasco de Graça Moura, een notoir voorstander van de PSD, ventileerde gisteren (maandag) een gelijkaardige opinie in de krant Diario de Noticias. “Het gaat om de meest intense, beslissende, bevochten verkiezingen ooit, het land zit in een delicate crisis en verlangt stevig en helder leiderschap dat herstel mogelijk maakt”, schrijft hij. Maar tegelijk vraagt hij zich af: “Tot welk punt is de stemming relevant? Is het niet zo dat de toekomst al bepaald is door schuldeisers zoals het IMF? Loont het de moeite om te gaan stemmen?”
In de verkiezingscampagnes vindt hij geen enkele verwijzing naar de voorwaarden die de trojka Portugal oplegt. “Men zou zeggen dat de ondertekenende partijen een herenakkoord hebben gesloten waarin zich ertoe verbinden in de campagne zoveel lawaai te simuleren en uit te lokken dat er niet over gepraat wordt.”