Vingerafdrukken tegen geweld

Nieuws

Vingerafdrukken tegen geweld

Koen Vansteenland

18 maart 2010

Alexander Bastrykin, hoofd van de Russische veiligheidscommissie herlanceerde woensdag zijn voorstel om vingerafdrukken en DNA-stalen te nemen van alle Russen. Zijn eerder voorstel om te beginnen met de noordelijke Kaukasus stuitte op veel verzet in de erg onrustige regio. Bijna dagelijks worden er aanslagen gepleegd.

Alexander Bastrykin vertelde aan de Russische krant Rossiiskaya Gazeta dat een database van vingerafdrukken en DNA-stalen een belangrijk instrument voor de politie zou zijn. Naast het opsporen van criminelen zou het ook een hulpmiddel zijn bij het identificeren van lichamen en het zoeken naar vermiste personen. Bovendien ijvert hij voor de herregistratie van alle auto’s en een strikter patrouilleringsnetwerk.
Het verschil met zijn eerder voorstel is dat hij nu niet expliciet de noordelijke Kaukasus vermeldt. Bastrykin spreekt over een proefprogramma in een niet nader genoemde Russische regio. Na een succesvolle testperiode kan het dan eventueel toegepast worden over gans Rusland.
De reacties op zijn eerste voorstel waren niet mals. De Dagestaanse onafhankelijke politievakbond eiste Bastrykinse ontslag bij president Medvedev. Ook mensenrechtenorganisaties protesteerden tegen de voorgestelde maatregelen. Tanya Lokshina van Human Rights Watch Moskou zei tegen The Moscow Times dat het enkel de mensen nog meer tegen elkaar zal ophitsen in een al heel onstabiele regio.

Aanslagen

Rusland heeft de noordelijke Kaukasus nooit volledig onder controle gekregen. De regio wordt geteisterd door aanslagen en buitengerechtelijke executies. Dagelijks vallen er slachtoffers door de onlusten.
Vooral in Dagestan, een autonome republiek aan de Kaspische Zee, is het erg onrustig. De republiek is een smeltkroes van meer dan dertig verschillende etnische groepen. Vorige week donderdag deed een bomaanslag een goederentrein ontsporen net buiten de hoofdstad Machatsjkala. In de eerste drie maanden van dit jaar werden ook al drie plaatselijke imams vermoord en andere geestelijken aangevallen.
In de andere Noord-Kaukasische republieken is maart ook een bloedige maand gebleken. In Ingoesjetië, Tsjetsjenië en Kabardië-Balkarië zijn er verschillende aanslagen geweest. Vorig jaar in juni was er zelfs een zelfmoordaanslag gericht tegen de Ingoesjetische president Joenoesbek Jevkoerov. Hij overleefde de aanslag.
In een rapport stelt het Center for Strategic and International Studies (CSIS) dat er in 2009 1100 gewelddadige incidenten waren, vele met dodelijke afloop. Een gevoelige stijging ten op zichte van de 795 incidenten in 2008.

VS

De situatie in de regio trekt ook de aandacht van andere mogendheden. De VS verwijzen uitdrukkelijk naar de noordelijke Kaukasus in hun recentste mensenrechtrapport. Volgens Washington is de mensenrechtensituatie er verder op achteruit gegaan en zijn lokale en federale veiligheidstroepen verantwoordelijk voor buitengerechtelijke executies.
Rusland heeft al giftig gereageerd op de publicatie van het rapport. Volgens Moskou hoeft Rusland geen lessen te krijgen van een land dat verantwoordelijk is voor mishandelingen “van Afghanistan tot de straten van Amerika.”