Vispopulatie voor Amerikaanse Westkust herstelt zich

Waakhond Seafood Watch heeft 21 vissoorten die voorkomen voor de Amerikaanse Westkust  geschrapt van de lijst met soorten die bedreigd worden door overbevissing. De populatie lijkt te zijn zijn hersteld dankzij strikte vangstbeperkingen.

Grenadiersvis (Coryphaenoides rupestris)

Grenadiersvis (Coryphaenoides rupestris)

Het gaat om diverse soorten schorpioenvissen en platvissen, en vissen als de doornhaai en Pacifische grenadiervis. De status van deze vissen is veranderd van ‘vermijden’ in ‘beste keus’ of ‘goed alternatief’.

Veertien jaar geleden was de vispopulatie voor de kust van Californië, Oregon en Washington door commerciële overbevissing zo sterk teruggelopen, dat de federale overheid sprak van “een economische ramp.” Er werden striktere visquota ingesteld en het toezicht werd verscherpt. Ook werd op sommige plaatsen een vangstverbod ingesteld. Het aantal commerciële vissersschepen werd in overleg met de vissers teruggebracht van 500 naar 100.

Volgens natuurbeschermers wordt in 85 procent van de visgebieden in de wereld meer gevist dan de populatie aankan. Keizersbaars en haaien behoren momenteel tot de meest bedreigde soorten, volgens Seafood Watch.

De organisatie houdt sinds 1999 een lijst bij van soorten die op niet-duurzame wijze worden gevangen. De Seafood Watch-app voor de lijst is al meer dan een miljoen keer gedownload.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.