'Met 10 verschillende culturen in 1 groep vallen vooral de overeenkomsten op'

Nieuws

'Met 10 verschillende culturen in 1 groep vallen vooral de overeenkomsten op'

'Met 10 verschillende culturen in 1 groep vallen vooral de overeenkomsten op'
'Met 10 verschillende culturen in 1 groep vallen vooral de overeenkomsten op'

Helena Coen

09 april 2017

Eind maart deelde Vluchtelingenwerk Vlaanderen de Gastvrije Awards uit aan initiatieven in Vlaanderen en Brussel die zich inzetten voor vluchtelingen en asielzoekers. Eén van de winnaars is Tumult, dat zomerkampen voor kinderen uit alle hoeken van de wereld organiseert. Een portret van een geëngageerde én gastvrije jeugdorganisatie.

© Tumult

Jongeren op zomerkamp

© Tumult​

Door Gastvrije Awards uit te reiken, zet Vluchtelingenwerk Vlaanderen een aantal inspirerende initiatieven in de kijker en wil ze de betrokkenen een steuntje in de rug geven. Maar liefst 458 initiatieven schreven zich in en ongeveer 26.500 mensen stemden op hun favoriete organisatie.

In totaal zij er zeven initiatieven die een Gastvrije Award winnen, één per categorie: bedrijf, gemeente, individuen, jeugdwerk, kunst-en erfgoed, school, vereniging en publieksprijs. De winnaars krijgen naast eeuwige roem ook een geldsom van 1000 euro.

Tumult kreeg een award in de categorie jeugdwerk voor haar zomerkampen en animatorcursussen. ‘We zijn onze animatoren heel dankbaar, zonder hen zou het nooit gelukt zijn’, zegt Inne De Pooter, woordvoerster van Tumult. ‘Daarom bespreken we samen met hen waar we het geld in kunnen investeren.’

De naam ‘Tumult’ verwijst naar conflict. ‘Dat is ook de rode draad in alles dat we doen’, zegt Inne De Pooter. Conflict komt terug in alle activiteiten zoals vormingen voor jeugdleiding over het omgaan met pesten en agressie.

‘De kinderen die naar Tumult komen, hebben niet enkel een migratieachtergrond.’ De jeugdorganisatie wil er zijn voor alle kinderen die zich in een kwetsbare situatie bevinden, ‘dus ook kinderen die in armoede leven of een moeilijke thuissituatie hebben.’

Kinderen die niet op vakantie kunnen

‘De kampen staan open voor iedereen, maar we richten ons vooral op kinderen die anders niet op vakantie kunnen omdat ze in armoede leven of een moeilijke thuissituatie hebben’, zegt Inne De Pooter.

‘De kampen staan open voor iedereen, maar we richten ons vooral op kinderen die anders niet op vakantie kunnen omdat ze in armoede leven of een moeilijke thuissituatie hebben’

De organisatie krijgt subsidies van het departement Jeugd van de Vlaamse overheid. De zomerkampen en animatorcursussen worden ook nog eens gesubsidieerd door het departement Vakantieparticipatie. ‘Onze prijzen zijn al laag, maar als er gezinnen zijn voor wie de prijs nog steeds te hoog is, bekijken we samen hoeveel ze wel kunnen betalen.’

De jeugdorganisatie moedigt diversiteit aan door zich te focussen op hetgeen dat hen verbindt. Ze leren jongeren op een constructieve manier om te gaan met conflict. ‘Als je met tien culturen op kamp gaat, valt het niet meer op dat je ‘anders’ bent. Dan focus je je vanzelf op wat je gemeenschappelijk hebt. En alle kinderen willen spelen’, zegt de woordvoerster.

In totaal komen er elke zomer ongeveer tweehonderd kinderen naar de kampen. ‘We weten niet wie van hen asielzoeker of vluchteling is. We vragen hen dit ook niet.’

Tumult werkt samen met OCMW’s, opvangcentra en andere instanties, zij verwijzen de jongeren door. ‘Wij zijn vooral in contact met de tussenorganisaties, maar we merken wel dat elk jaar dezelfde namen terug komen en dat hun broertjes en zusjes volgen.’

© Tumult

Zomerkamp van Tumult

© Tumult​

Overal diversiteit

De kampen vinden enkel in de zomer plaats. ‘We gebruiken de paasvakanties om de animatoren op te leiden’, zegt Inne De Pooter. De organisatie leidt elk jaar een tachtigtal jongeren op tot animator.

Ook tussen de animatoren heerst er diversiteit. Asielzoekers krijgen de kans kinderen te begeleiden. ‘Volgens Tumult moet elke jongere die dat wil, mee kunnen gaan op cursus.’ Zo zijn er drie cursussen te volgen: startanimator, animator en hoofdanimator.

‘De startanimator is speciaal gemaakt voor nieuwkomers.’ Meer dan de helft van de ingeschrevenen zijn vluchtelingen. ‘Het maakt niet uit of ze niet heel goed Nederlands kunnen. De focus ligt meer op de beleving en ervaring dan hoe goed een spel uitgelegd wordt’, zegt Inne De Pooter.

De cursus voor animator bevat ongeveer de helft nieuwkomers, de cursus hoofdanimator bevat iets minder dan de helft nieuwkomers. ‘Voor de zomerkampen en animatorcursussen hebben de deelnemers geen papieren nodig. Ze zijn wel verzekerd.’

Naar het buitenland

Naast die twee initiatieven organiseert Tumult ook een inleefreis voor jongeren tussen de zestien en achttien jaar. Tijdens die reis gaan de jongeren naar een ander land waar ze zich voor dat land zullen inzetten en tegelijk de cultuur beter leren kennen. ‘Het is meer dan gewoon vrijwilligerswerk.’ De jongeren dompelen zich in in de cultuur door te verblijven bij gastgezinnen.

‘Minimum vier van de veertien jongeren, zijn kinderen uit een maatschappelijk kwetsbare achtergrond.’ Om aan deze activiteit mee te kunnen doen, moeten de jongeren wel papieren hebben omdat ze anders niet naar het buitenland kunnen reizen.

© Tumult

Jongeren van Tumult

© Tumult​

Vechten tegen pesten

‘We werken ook veel samen met scholen, jeugdbewegingen of andere organisaties’, vertelt Inne De Pooter. Zo biedt Tumult “Pestenbeet” aan. Op basis van een spel werken de kinderen actief rond het thema pesten.

Voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog heeft Tumult “Dilemma 14/18” ontworpen. ‘Het spel loopt nu ten einde, maar we zijn al bezig met een ander spel over oorlog te ontwikkelen.’

Voor de kritische geesten en denkers organiseert Tumult “Bataljong.” De jongeren komen samen en werken rond een maatschappelijk thema. Ze werken een heel schooljaar aan dat thema, op het einde van dat jaar komen ze op straat om hun leeftijdsgenoten te sensibiliseren. Dit jaar is het thema gelijke kansen in het onderwijs.

Meer informatie: https://tumult.be/