VN-gezant mikpunt van Birmese spot
Marwaan Macan-Markar
27 juli 2008
In Birma gebruikt de bevolking al jaren humor om de erbarmelijke situatie draagbaar te maken, en nieuwe grappen zijn traditioneel een symptoom van nieuwe frustraties. Het nieuwste mikpunt van de spot is Ibrahim Gambari, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Birma.
Gambari heeft al een mooie collectie bijnamen verzameld in Birma, gaande van “Kyauk yu pyan” (iemand die edelstenen krijgt van de regering als steekpenning), tot “Gan pha lar”, een woordspeling op zijn naam en het Birmese equivalent van toiletpapier.
De grappen rond Gambari duiden op een groeiende minachting voor de missie van Gambari, die toegevingen van de Birmese regering moet bekomen voor een eerlijker en meer open politiek proces dat uiteindelijk moet leiden tot democratie.
In een brief aan VN-secretaris Ban Ki-moon geeft een groep prominente oppositieleden nog eens lucht aan het wantrouwen van de Birmese bevolking voor de VN-missie. “We hebben er alle begrip voor dat de mensen van Birma/Myanmar zelf verantwoordelijk zijn voor verandering in hun land. Maar we worden geconfronteerd met een militaire junta die zich nooit ingehouden heeft om elke politieke activiteit te onderdrukken met brutaal en overdreven geweld. Daarom verwachten we dat de VN in staat zijn via diplomatie en druk de moorddadige houding van de junta te veranderen.”
De auteurs, die verkozen waren in de parlementsverkiezingen in 1990, maar niet erkend werden door de junta, vervolgen dat “we op zijn minst verwachten dat de Verenigde Naties niet aan de zijde van dictators gaan staan en de bevolking van Birma/Myanmar in een onhoudbare positie dwingen. De verkozen politici in de oppositie zijn teleurgesteld in Gambari’s prestaties tot nog toe.
“Gambari legitimeert junta”
Volgens Zin Linn, een voormalig oppositielid en politiek gevangene die nu in ballingschap leeft, geeft Gambari de indruk dat hij indirect de lijn van de junta volgt. “Zijn bezoeken geven de bevolking geen hoop op verandering. Hij heeft er alleen toe bijgedragen dat de junta meer legitimiteit krijgt.”
“De Birmese regering doet gewoon verder met de eigen agenda en daarin is er geen ruimte voor Gambari”, zegt Aung Naing Oo, een Birmees politiek analist in de Thaise stad Chiang Mai. “Daarom zijn er zoveel grapjes over Gambari’s missie en het gebrek aan betekenis ervan. De mensen in Birma beginnen zich te realiseren dat de VN geen tanden hebben en er niet in slagen om iets te veranderen. Ze hebben zich gerealiseerd dat de VN weinig kunnen doen om de politieke problemen in Birma op te lossen.”