VN klagen over mensenrechten in Mexico

Nieuws

VN klagen over mensenrechten in Mexico

Emilio Godoy

28 maart 2010

Mexico heeft geen noemenswaardige vorderingen geboekt op het vlak van mensenrechten, zegt de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Ze wijst op het aanhoudenden geweld tegen vrouwen, misbruik door militairen en aanvallen tegen journalisten.

De Commissie, die uit achttien onafhankelijke deskundigen bestaat, publiceerde haar conclusies vrijdag. Ze drukt haar bezorgdheid uit over marteling, schendingen van de vrouwenrechten, de veiligheid van mensenrechtenactivisten en preventieve opsluiting.

Sinds 2008 kan een verdachte tachtig dagen vastgehouden worden zonder formele aanklacht. Het Mexicaanse Hooggerechtshof oordeelde dat de hervorming ongrondwettelijk was, maar het Congres keurde ze toch goed.

De Commissie zegt ook bezorgd te zijn over marteling en mishandeling door de politie, het schaarse aantal veroordelingen daarvoor en de milde sancties voor agenten die schuldig bevonden worden.

Drugsoorlog

De verslechterende mensenrechtensituatie in Mexico wordt mee in de hand gewerkt door de oorlog die in het land wordt uitgevonden tussen machtige drugsbendes en het leger en de politie.

Na zijn aantreden in 2006 stuurde president Felipe Calderón duizenden soldaten de straat op om de politie bij te staan. Sindsdien is het aantal drugsmoorden gestegen tot zo’n achttienduizend. Het leger wordt beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen.

De Commissie heeft ook vragen bij het gebruik van militaire rechtbanken om mensenrechtenschendingen door militairen te beoordelen. Dat is zo voorzien in een Mexicaanse wet uit 1933, maar in november vorig jaar oordeelde het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten in Costa Rica dat Mexico die wet moet veranderen.

Ook de vele aanvallen tegen journalisten baren de Commissie zorgen. Dit jaar alleen al zijn vier journalisten gedood, waardoor Mexico het meest gevaarlijke land is in Latijns-Amerika voor journalisten, gevaarlijker nog dan Colombia.

Volgens de Commissie moet de Mexicaanse staat veel meer doen om het leven van de journalisten te beschermen en om de schuldigen van de moorden te straffen. Mexico richtte in 2006 een speciaal bureau op om aanvallen tegen journalisten te onderzoeken, maar dat krijgt kritiek omdat het weinig resultaten boekt.