VN luiden alarmbel over massale mensenrechtenschendingen op Mindanao

Op Mindanao levert het leger al jaren strijd tegen moslimseparatisten en communistische NPA-rebellen.

Phil Warren CC BY 2.0

 

Het leger treedt daarbij steeds harder tegen op tegen de Lumad-minderheid. Volgens president Rodrigo Duterte worden NPA-rebellen opgeleid in Lumad-scholen.

‘Duizenden Lumad raakten al gedwongen ontheemd door het conflict, hun huizen en middelen van bestaan zijn vernietigd’, zeggen de speciale VN-rapporteurs Victoria Tauli-Corpuz (rechten van inheemse volken) en Cecilia Jimenez-Damary (intern ontheemden).

Verlenging van de krijgswet

Sinds oktober zijn zeker 2500 Lumad op de vlucht geslagen als gevolg van bombardementen en andere aanvallen van het leger. Op 3 december werden in Barangay Ned acht Lumad-boeren doodgeschoten terwijl ze op het land aan het werken waren. Lokale getuigen spreken van een bloedbad en zeggen dat de daders militairen waren.

‘We vrezen dat de situatie nog kan verergeren als de verlenging van de krijgswet tot eind 2018 tot een nog grotere militarisering leidt.’

De Lumad ‘zijn het slachtoffer van massale mensenrechtenschendingen’, zeggen de rapporteurs. ‘We vrezen dat de situatie nog kan verergeren als de verlenging van de krijgswet tot eind 2018 tot een nog grotere militarisering leidt.’

De VN-experts roepen de Filipijnse overheid op de mensenrechten van de inheemse bevolking te beschermen, ook bij een gewapend conflict.

‘We vrezen dat sommige aanvallen gebaseerd zijn op ongegronde vermoedens dat Lumad betrokken zijn bij militante groepen of te maken hebben met hun verzet tegen mijnactiviteiten op hun voorouderlijke grond.’

Het grootste deel van de Filipijnse bevolking is katholiek. De islam is de op een na grootste godsdienst, goed voor 5 procent van de bevolking. De moslims wonen vooral op Mindanao. De Lumad-minderheid is katholiek noch islamitisch.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift