VN roepen landen op verdrag tegen kindsoldaten te ratificeren
Hannah Rubinstein
27 mei 2010
Op de tiende verjaardag van de optionele protocollen bij de conventie over de rechten van het kind roepen de VN en mensenrechtengroeperingen de resterende 44 landen op om het verdrag te ratificeren. Enkel op die manier kan een morele consensus tot stand komen, zeggen ze.
Twee derde van alle VN-lidstaten – 132 landen – heeft de optionele protocollen al geratificeerd. Die protocollen roepen op om kinderen te beschermen tegen gewapend conflict en seksuele uitbuiting. Secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde ze een “moreel en wettelijk schild voor kinderen”.
“Er zijn teveel conflicten waar kinderen ingezet worden als soldaten, spionnen of menselijk schild”, zei Ban ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de protocollen. “Elk kind heeft het recht om vrij van angst en uitbuiting op te groeien.”
Het optionele protocol roept de ratificerende overheden op om te verzekeren dat geen jongeren onder de achttien jaar ingelijfd worden bij de strijdkrachten.
Vooruitgang
In de voorbije vijf jaar hebben zestien legers en rebellengroeperingen kindsoldaten gerekruteerd of ingezet. Dat was herhaaldelijk het geval in de Filipijnen, Myanmar, Colombia, Soedan en de DRC Congo. Nieuwe overtreders zijn de Afghaanse politie en rebellenbewegingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Somalië.
Er is ook vooruitgang geboekt. In februari lieten de maoïstische rebellen in Nepal meer dan tweeduizend kindsoldaten vrij. Rebellenbewegingen in de Filipijnen en Soedan hebben actieplannen getekend om de inzet van kindsoldaten te stoppen. En in Den Haag staat de Congolese militieleider Thomas Lubanga terecht wegens oorlogsmisdaden tegen kinderen.
De Veiligheidsraad zal volgende maand debatteren over sterkere maatregelen tegen de groepen die herhaaldelijk het recht van de kinderen schenden.
De optionele protocollen ijveren ook voor een einde van seksuele uitbuiting van kinderen door kinderhandel, prostitutie en pornografie.
Wereldwijde consensus
Marta Santos Pais, speciale vertegenwoordiger voor geweld tegen kinderen, legt uit dat er in het voorbije decennium vooruitgang geboekt is, maar dat er nog veel te doen valt. Naar schatting 115 miljoen kinderen werken in gevaarlijke omstandigheden of worden uitgebuit. Als de protocollen universeel geratificeerd worden, zouden ze uitgroeien tot een wettelijk kader en wereldwijd de “opinie rond de uitbuiting van kinderen veranderen.”
Daar is Radhika Coomaraswamy, speciaal gezant voor kinderen en gewapende conflicten, het mee eens. Als de protocollen wereldwijd aanvaard worden, impliceren ze een “morele consensus”, zegt hij.