Rapport signaleert grote problemen in ten minste 27 landen

VN: We stevenen af op ‘ergste voedselcrisis in decennia’

© Damilola Onafuwa / PMA

Vrouwen ontvangen voedselbonnen in Nigeria.

We stevenen af op ‘de ergste voedselcrisis in decennia’, zeggen de VN. Door COVID-19 komt grote hongersnood in ten minste 27 landen snel dichterbij.

Geen enkele regio in het Zuiden is immuun, zeggen de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) in een rapport.

In sommige landen stijgt het aantal mensen dat door acute honger wordt getroffen nu al.

Het signaleert grote problemen in onder meer Afghanistan en Bangladesh in Azië, Haïti, Venezuela en de Centraal-Amerikaanse Droge Corridor in Latijns-Amerika, Irak, Libanon en Syrië in het Midden-Oosten, en Burkina Faso, Kameroen, Liberia, Niger, Nigeria, Mali, Mozambique, Sierra Leone en Zimbabwe in Afrika.

Het zijn “landen waar het risico op een verslechtering van de voedselzekerheid in de komende maanden hoog is”. In sommige landen stijgt het aantal mensen dat door acute honger wordt getroffen nu al, zegt Qu Dongyu, directeur-generaal van de FAO.

De combinatie van een voedsel- en een gezondheidscrisis mogen we niet als “een probleem van morgen” zien, zegt Qu. “We moeten nu meer doen.”

Grote voedselonzekerheid

De 27 landen hadden vóór de pandemie al te kampen met grote voedselonzekerheid, als gevolg van economische crises, instabiliteit, gewapende conflicten, extreme weersomstandigheden, plantenplagen en dierziekten.

COVID-19 vergroot het risico op acute honger op verschillende manieren, zegt het rapport. Mensen verliezen hun baan, waardoor ze minder geld hebben om eten te kopen of geld te sturen naar hun familie. In sommige landen stijgen de voedselprijzen.

Ook maatregelen tegen COVID-19 hebben aanzienlijke gevolgen voor de productie en distributie van voedsel.

Schoolmaaltijden

Doordat de overheidsinkomsten dalen, worden cruciale sociale vangnetten zoals programma’s voor schoolmaaltijden onvoldoende gefinancierd.

Ten slotte kan de pandemie bijdragen tot politieke instabiliteit en conflicten over bijvoorbeeld water of weidegrond in de hand werken.

Het WFP schat dat 500 miljoen dollar nodig is om hongersnood in de zwakste landen te voorkomen.

Uit enquêtes van de FAO in verschillende landen blijkt dat de voedselproductie een ernstig probleem wordt. In Haïti bijvoorbeeld denkt 90 procent van de boeren dat er minder graan zal worden geproduceerd. In Colombia meldt meer dan de helft van de boeren dat het moeilijk is om toegang te krijgen tot veevoer.

Grootste voedselcrisis

Ethiopië en Somalië kampen ook met overstromingen en de aanhoudende plaag van woestijnsprinkhanen.

In Afghanistan zijn de voedselprijzen sinds april met 20 procent gestegen, in Jemen met 35 procent. Jemen kampt al met de grootste voedselcrisis ter wereld, 16 miljoen van de 29 miljoen inwoners zijn getroffen.

In Latijns-Amerika is de voedselcrisis voornamelijk een gevolg van armoede en niet van voedseltekorten. Door COVID-19 kan de armoede er volgens VN-agentschappen stijgen van 30,3 naar 37,2 procent van de bevolking. De extreme armoede kan toenemen van 11 naar 15,5 procent.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Nog niet te laat

Volgens Qu is het nog niet te laat “om de ergste voedselcrisis in decennia te voorkomen.”

De FAO heeft haar programma’s in de kritieke zones aangepast. Voor de uitvoering ervan is volgens het agentschap 428,5 miljoen dollar nodig.

Het WFP schat dat 500 miljoen dollar nodig is om hongersnood in de zwakste landen te voorkomen. Om de lopende programma’s uit te breiden naar 138 miljoen mensen is nog eens 4,9 miljard extra nodig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.