Woestijn gaat voedsel en brandstof leveren

Nieuws

Woestijn gaat voedsel en brandstof leveren

Woestijn gaat voedsel en brandstof leveren
Woestijn gaat voedsel en brandstof leveren

IPS

10 maart 2016

In de woestijn van Abu Dhabi worden vanaf deze week vis, garnalen en planten voor biobrandstof gekweekt. Het is de eerste faciliteit in z'n soort in de wereld, die naast meer voedselzekerheid tot doel heeft de vliegtuigindustrie van brandstof te voorzien.

Het project in de Verenigde Arabische Emiraten heeft 2 hectare woestijn ter beschikking. De onderzoekers gaan er vis, garnalen en planten kweken. Voor het kweken van de garnalen en de vis wordt zeewater gebruikt. Het aan voedingsstoffen rijke afvalwater wordt daarna gebruikt om olierijke zoutplanten te kweken voor de productie van biobrandstof.

In de laatste fase gaat het afvalwater naar een nieuw aangelegd mangrovebos, waar op natuurlijke wijze overige nutriënten uit het water gefilterd worden voordat het terugvloeit in zee.

CO2-uitstoot

‘Elk jaar voert de vliegtuigindustrie meer dan 30 miljoen commerciële vluchten uit. Daarom hebben we de plicht onze CO2-afdruk te verminderen. Duurzame biobrandstoftechnologie is een belangrijk deel van de oplossing’, zegt Marc Allen, directeur van vliegtuigfabrikant Boeing. Als de faciliteit in Abu Dhabi goed functioneert, belooft dat volgens hem veel voor de 25,5 miljoen vierkante kilometer woestijnen en droge gebieden in de wereld. ‘Die grond kan dan productieve landbouwgrond worden en bijdragen aan meer voedselzekerheid en schonere lucht.’

Aquacultuur is een van de snelst groeiende voedselsectoren in de wereld. Momenteel groeit de kweekvissector met 6 procent per jaar. Aquacultuur kan de afhankelijkheid van een land van voedselimport verkleinen, maar draagt wel bij aan milieuvervuiling doordat het ongefilterde afvalwater in zee belandt. De methode die in Abu Dhabi wordt toegepast, kan die vervuiling mogelijk sterk terugdringen.

Het project wordt geleid door het Masdar Institute of Science and Technology, en gefinancierd door het Sustainable Bioenergy Research Consortium (SBRC), een groep die werkt aan duurzaamheid in de luchtvaartsector.