Voedselcrisis dreigt in Haïti

Nieuws

Voedselcrisis dreigt in Haïti

Paul Virgo

19 februari 2010

Na alle natuurrampen die Haïti teisterden, dreigt nu ook een hongersnood als de internationale gemeenschap de landbouwnoden van het land blijft negeren. De Verenigde Naties zijn op zoek naar dringende steun voor de landbouwsector in het land.

De noodoproep van de VN voor Haïti is erg succesvol: van de 575 miljoen dollar die de VN nodig denken te hebben, is al 95 procent beloofd door donoren. Maar de hulp aan de landbouwsector schiet nog schromelijk tekort, zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Er is voor de eerste hulp aan de sector 23 miljoen dollar nodig, maar daarvan is nog geen 2 miljoen gevonden.

Plantseizoen

Het geld is nodig om Haïtiaanse boeren in staat te stellen volgende maand het plantseizoen te starten. Dat is goed voor 60 procent van de voedselproductie in het land. “Iedereen moet inzien dat er onmiddellijk gehandeld moet worden, zoniet dreigt het seizoen verloren te gaan”, zegt Geri Benoit, de Haïtiaanse ambassadeur bij de FAO.
“In Haïti plannen we rond het regenseizoen. Als het regent en je grond is niet klaar en je hebt de nodige zaden en meststoffen niet, dan mis je het seizoen.”
Ook niet-gouvernementele organisaties maken zich zorgen over het gebrek aan aandacht voor de landbouw in het land. “Voedsel kan de volgende catastrofe worden”, zegt ActionAid. “Mensen verlaten de stedelijke gebieden voor het platteland, waar prijsstijgingen gecombineerd met een jarenlange ondermaatse investeringen opnieuw voor een ramp kunnen zorgen.”
Volgens ambassadeur Benoit hebben de VS en Brazilië al beloofd om volgende week zaaigoed te leveren. De FAO en het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD) zijn al begonnen met het uitdelen van zaden, meststoffen en gereedschap, maar er is nog veel meer nodig.
Volgens FAO-directeur Jacques Diouf zijn de gewassen die in maart geplant worden, klaar in amper drie maanden, waarna de boeren en hun gemeenschappen vele maanden lang over eigen eten beschikken. Dat is belangrijk, want al voor de aardbeving waren 5,3 miljoen mensen (58 procent van de bevolking) ondervoed in Haïti. Sinds de ramp is de prijs van sommige voedingswaren scherp gestegen.
Investeringen in de landbouwsector hebben een enorme potentiële opbrengst. Een euro voor de landbouwsector levert makkelijk veertig tot zestig euro aan voedsel op.

Lange termijn

Naast de dringende hulp voor de sector op korte termijn, benadrukt Diouf ook de nood aan uithoudingsvermogen bij de donorlanden. De Haïtiaanse landbouwsector heeft “enorme, aanhoudende internationale steun nodig voor een lange periode.” Hij roept de donorlanden op om zich achter een investeringsplan van 700 miljoen euro te scharen.
De FAO stuurt ook een team van topdeskundigen om het Haïtiaanse ministerie van Landbouw bij te staan in het opstellen van een strategie om de landbouw er bovenop te helpen en het land meer zelfbedruipend te maken. Momenteel is 60 procent van alle voedsel in Haïti geïmporteerd, waardoor het land kwetsbaar is voor prijsschommelingen.