Voedselvergiftiging belangrijke doodsoorzaak Afrikaanse kinderen

Infecties die veroorzaakt worden door Salmonella blijken in belangrijke mate verantwoordelijk te zijn voor ziekte en overlijden van jonge kinderen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Toch is het eerder een ‘verwaarloosde’ ziektehaard. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat deels gefinancierd werd door de Bill & Melinda Gates Foundation.

  • Rod Waddington (CC BY-SA 2.0) Een kindje aan het eten op straat in Madagaskar. Rod Waddington (CC BY-SA 2.0)

Bij ons is Salmonella vooral bekend als een bacterie die een onaangename maar verder eerder onschuldige en behandelbare voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Onderzoek dat gisteren, 8 oktober, in het tijdschrift Clinical Infectious Diseases is gepubliceerd, werpt een ander licht op de bacterie. Salmonella zou in Afrika een onaanvaardbaar hoog aantal zieke kinderen veroorzaken die de infectie vaak met hun leven moeten bekopen. Dit werd lange tijd over het hoofd gezien in onderzoek naar infectieziekten.

Kindersterfte

Het onderzoek dat er kwam op initiatief van de University of Otago in Nieuw-Zeeland en met de steun van de Bill & Melinda Gates Foundation, heeft als doel om de impact van Salmonella in relatie tot de kindersterfte in Afrika ten zuiden van de Sahara te begrijpen.

De onderzoekers bogen zich over negentien wetenschappelijke publicaties die de gevolgen van Salmonella beschrijven in Burkina Faso, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee-Bissau, Madagaskar, Mali, Nigeria, Kenia, de Democratische Republiek Congo, Malawi, Mozambique, Senegal, Zuid-Afrika, Soedan en Tanzania.

Verder werden ook rapporten over genetische invloed, wetenschappelijke modellen die ziektebronnen en de overdracht van infecties blootleggen, vaccinatieschema’s en andere preventieve maatregelen in deze landen meegenomen in het onderzoek.

Onderschat probleem

‘Infecties door Salmonella kunnen tyfus veroorzaken maar ook non-typhoidal Salmonella of NTS, de belangrijkste oorzaak van bloedvergiftiging in Afrika ten zuiden van de Sahara’, zegt medeauteur John Crump van University College London. ‘Kinderen die ondervoed zijn of malaria hebben, zijn erg vatbaar voor NTS, net als volwassenen met hiv. Ongeveer 20 procent van hen zal uiteindelijk sterven.’

Salmonella is een hoofdreden van veel bacteriële infecties in Afrika.

Het rapport toont aan dat zowel tyfus als gevolg van een Salmonellabesmetting als NTS onderschatte problemen zijn en dat Salmonella een hoofdreden is van veel bacteriële infecties in Afrika. De onderzoekers concluderen dat nieuw onderzoek naar vaccins en andere maatregelen om de impact van de besmetting te controleren hoog noodzakelijk zijn.

Ook blijkt dat NTS resistent is voor de meeste antibiotica die beschikbaar zijn in Afrika.

‘Omdat de mogelijkheid tot behandelingen daardoor sterk vermindert, is het noodzakelijk dat we inspanningen leveren om deze ernstige bacteriële infectie te voorkomen’, zegt Robert Heyderman van University College London.

De onderzoeksresultaten zullen onder meer beschikbaar worden gemaakt voor wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die wereldwijd schattingen maken over de impact van belangrijke ziektehaarden. Dat is belangrijk want ‘alles wat in de gezondheidssector niet gemeten is, wordt genegeerd’, zegt Heyderman.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.