Vrede brengt geen soelaas voor geteisterde vrouwen

Nieuws

Vrede brengt geen soelaas voor geteisterde vrouwen

Lansana Fofana

15 december 2004

Het aantal verkrachtingen in Sierra Leone is de voorbije twee jaar toegenomen. Dat zegt het Regenboogcentrum, dat zich om de slachtoffers bekommert. Tijdens de burgeroorlog werden verkrachtingen gebruikt als oorlogswapen, maar na bijna drie jaar vrede blijft het geweld tegen vrouwen aanhouden.

De politie, het ministerie van Welzijn, vrouwenorganisaties en gespecialiseerde centra maken zich zorgen over het toenemend aantal verkrachtingen in Sierra Leone. Het Regenboogcentrum, dat sinds twee jaar zowel in de hoofdstad Freetown als in het oosten van het land werkt, registreerde de jongste maanden honderden verkrachtingsslachtoffers.

Het is ontgoochelend, zegt Tejan-Jalloh adds. We begeleiden nu 198 slachtoffers het district Kenema en in Freetown. Ons jongste slachtoffer is een baby van drieënhalve maand. Het centrum geeft medische en psychologische begeleiding en gratis rechtsbijstand als het slachtoffer of de familie de zaak voor de rechtbank willen brengen.

Bij de meeste verkrachtingen die aan het licht komen, zijn de slachtoffers kinderen tussen zes en vijftien jaar, waarvan 40 procent eerder al misbruikt werd, zegt socioloog Michael Tommy. De daders zijn meestal volwassenen.

Afscheidnemend Justitieminister Abdulai Timbo heeft opgeroepen om consistentere straffen te geven aan verkrachters en om rechtszaken tegen vermeende daders te bespoedigen. Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties UNEP belooft geld om 13 extra magistraten aan te stellen. En het Ministerie van Welzijn ijvert voor strengere wetten om de rechten van kinderen veilig te stellen.

Hoofdinspecteur Simeon Kamanda van de Sierraleoonse politie heeft goede hoop dat de situatie binnenkort zal verbeteren. Hij staat aan het hoofd van 24 cellen of familiesteunpunten (FSU’s) die de politie begin dit jaar over het hele land heeft opgericht. Deze FSU’s zijn een soort van interventie-eenheden die vermeende verkrachters op de hielen zitten, zegt Kamanda. Volgens Kamanda stuurden de cellen al 58 aanklachten naar de rechtbank. 19 verkrachters werden tot dusver veroordeeld. Ze kregen gevangenisstraffen tussen zes en 22 jaar.

Het Regenboogcentrum werkt samen met de politiecentra en met het ministerie van Welzijn om getroffen vrouwen en meisjes te helpen. Tot nu toe hebben ze 150 mensen opgeleid om slachtoffers op scholen te begeleiden. Op zijn beurt richtte het Forum voor Afrikaanse Vrouweneducatie (FAWE) een school op waar honderden verkrachte meisjes en vrouwen worden opgevangen. Ze krijgen er ook een opleiding, zodat ze uit de armoede kunnen ontsnappen en minder kwetsbaar zijn voor verkrachting. Sommige leerlingen zijn voormalige seksslaafjes uit de rebellengroepen en regeringsmilities die tijdens de burgeroorlog elk honderden tienermeisjes en vrouwen inlijfden. (ADR/MM)