Vrouwelijke migranten houden Bolivia financieel overeind

Nieuws

Vrouwelijke migranten houden Bolivia financieel overeind

Franz Chávez

26 mei 2009

Uit geen enkel ander land sturen Boliviaanse migranten meer geld naar huis dan uit Spanje. Dat ligt vooral aan de spaarzin van de vrouwelijke migranten. Ze verdienen weinig, maar aanvaarden een hels werkritme om hun kinderen in Bolivia een betere toekomst te bieden.

“Het is afzien”, zegt Amparo Valda, een Boliviaanse vrouw die sinds begin 2006 in Madrid als bejaardenhulp werkt. “Ik voel me alsof ik in een gevangenis leef, maar ik doe het om in Bolivia een huis te kunnen kopen. Net als alle andere migranten die ik ken, wil ik zo snel mogelijk terugkeren naar mijn land.”

Acht procent van het bbp

Bolivia heeft nog meer migranten in Argentinië, de VS en Brazilië, maar de Bolivianen in Spanje sturen het meeste geld naar huis. Dat is vooral aan de vrouwen te danken. Gemiddeld maakte elke Boliviaanse vrouw in Spanje vorig jaar per maand 446 euro over aan verwanten in Bolivia.
Vrouwelijke migranten houden Bolivia financieel overeind. Het bedrag dat alle Boliviaanse vrouwen vorig jaar vanuit Spanje naar het thuisfront overmaakten, vormde het leeuwendeel van de 778 miljoen euro die Bolivia in 2008 van al zijn migranten binnenkreeg. In het totaal leven nu al 2 van de 10 miljoen Bolivianen in het buitenland. Het totale bedrag dat die naar huis stuurden, was vorig jaar  goed voor acht procent van het Boliviaanse bruto binnenlands product (bbp).
Volgens Remesas.org, een onderzoeksinstelling in Madrid die zich toelegt op de geldstromen die uitgaan van migranten, sturen vrouwelijke migranten uit Latijns-Amerika gemiddeld 40 procent van hun inkomsten naar huis, terwijl dat bij mannen maar 14 procent is. Bovendien waren meer dan de helft van de 600.000 migranten die Bolivia tussen 2003 en 2007 uitstuurde, vrouwen.

Crisis treft vooral mannelijke migranten

Het aandeel van vrouwelijke migranten gaat dit jaar waarschijnlijk nog zwaarder doorwegen. Veel Boliviaanse migranten in Spanje hebben vorig jaar of de voorbije maanden hun baan in de landbouw of de bouwnijverheid verloren als gevolg van de crisis. Vrouwen werken vaker als oppas, hulp in de huishouding of poetsvrouw, en die banen sneuvelen minder snel.
Voor haar vertrek uit Bolivia verdiende Valda als administratief bediende bij een openbare instelling 233 euro per maand. In Spanje verdienen de meeste Bolivianen nu tussen de 485 en 580 euro per maand, zegt het Boliviaanse onderzoekscentrum CEDLA. Tot vorig jaar was dat veel meer, maar de crisis heeft de lonen bijna gehalveerd.
Volgens Bruno Rojas, een onderzoeker van het CEDLA, genieten de meeste Boliviaanse migranten in Spanje geen sociale bescherming. Ze werken door de band ook veel meer dan acht uur per dag.
Valda is bijna altijd beschikbaar voor avond- of nachtdiensten en heeft ook geen betaalde vakantie. Op de feestdagen, wanneer het Spaanse personeel grotendeels thuis blijft, moet ze extra lange dagen kloppen.