Vrouwen spelen minimale rol bij vredesmissies

Zeventien jaar na een historische VN-resolutie over de rol van vrouwen bij vredesmissies is het aantal vrouwen bij deze missies nog steeds zeer laag.

  • PRIO CC BY-NC-ND 2.0 Ondersecretaris-generaal Phumzile Mlambo-Ngcuka, directeur van VN-Vrouwen PRIO CC BY-NC-ND 2.0

In 1993 maakten vrouwen 1 procent van het uitgezonden geüniformeerde personeel uit. In augustus 2017 was dat 3,7 procent van het militaire personeel en 9,4 procent van het politiepersoneel.

De resolutie, die bekend staat als UNSCR 1325, heeft weinig zoden aan de dijk gezet, concludeert Mavic Cabrera Balleza, coördinator van het Global Network for Peacebuilders. ‘Als dit een indicatie is van wat bereikt is met UNSCR 1325, kunnen we spreken van een mislukking’, zegt ze.

Onderhandelingen

Ondersecretaris-generaal Phumzile Mlambo-Ngcuka, directeur van VN-Vrouwen, zei afgelopen week tegen de VN-Veiligheidsraad dat de afwezigheid van vrouwen aan de onderhandelingstafel niet langer als normaal wordt afgedaan, maar dat het nog wel steeds het algemene beeld is.

‘Elk jaar volgen we de deelname van vrouwen aan vredesprocessen geleid door de Verenigde Naties. We letten op de inclusie van genderexpertise en gendergevoelige bepalingen in vredesovereenkomsten, en de betrokkenheid van vrouwenorganisaties. Op al die punten doen we het iets slechter dan een jaar geleden.’

‘Elk jaar volgen we de deelname van vrouwen aan vredesprocessen geleid door de VN, Op al die punten doen we het iets slechter dan een jaar geleden’

Tijdens de vredesconferentie in Myanmar in 2016, voor de huidige crisis, telden de afgevaardigden 7 vrouwen en 68 mannen. Bij recente vredesgesprekken over de Centraal-Afrikaanse Republiek was niet een vrouw aanwezig.

In Syrië is al zes jaar een burgeroorlog gaande en, ondanks pogingen van de VN en de speciale afgezant, is de deelname van vrouwen aan vredesgesprekken nog steeds onvoldoende en vaak beperkt tot een adviserende rol. Deze politieke marginalisatie gaat verder dan vredesgesprekken, zei Mlambo-Ngcuka.

Slechts 17 landen (van de 193 VN-lidstaten) hebben een gekozen vrouw als regeringsleider of staatshoofd.

Rolmodellen en werving

Cabrera Balleza zegt dat meer vrouwen bij vredesmissies talloze voordelen met zich meebrengt. Vrouwelijke soldaten zijn rolmodellen, ze inspireren vrouwen en meisjes om op te komen voor hun rechten en leidende of niet-traditionele rollen te vervullen.

‘Ze zijn ook gevoeliger voor de behoeften van vrouwelijke, voormalige strijders, vrouwelijke vluchtelingen, overlevenden van seksueel geweld en gendergeweld. Vrouwelijk personeel in vredesmissies is essentieel voor het succes van vredesoperaties.’

Er doen weinig vrouwen mee aan vredesmissies omdat ze vaak niet beschikbaar zijn. Daar gaat discriminatie bij werving aan vooraf.

Ze wijst er ook op dat het eenvoudig is de VN te bekritiseren vanwege de scheve verhoudingen tussen mannen en vrouwen in vredesoperaties.

‘We moeten echter kijken wat de oorzaak daarvan is. Er doen weinig vrouwen mee aan vredesmissies omdat ze vaak niet beschikbaar zijn. Daar gaat discriminatie bij werving aan vooraf. Ook de onveilige werkomgeving doet vrouwen besluiten politie en leger te mijden als werkgever.’

Ondervertegenwoordiging van vrouwen bij vredesmissies wordt weerspiegeld in de ondervertegenwoordiging van vrouwen bij vredesonderhandelingen, het gebrek aan vrouwen bij besluitvormingsprocessen, in bestuursposities, bij het opstellen van ontwapeningsprogramma’s en door het gebrek aan financiering voor vredesopbouwwerk door vrouwen, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.