VS reageren voorzichtig op geweld in Jemen

Nieuws

VS reageren voorzichtig op geweld in Jemen

VS reageren voorzichtig op geweld in Jemen
VS reageren voorzichtig op geweld in Jemen

David Elkins

07 april 2011

De Verenigde Staten bevestigden nog eens officieel hun steun voor een vreedzame transitie van de macht in Jemen. Maar terwijl de protesten steeds gewelddadiger worden, roepen ze president Ali Abdullah Saleh niet openlijk op om af te treden.

“De Verenigde Staten steunen het Jemenitische volk in hun eis om meer politieke en economische hervormingen”, zei de woordvoerder van het Witte Huis. “President Saleh moet de politieke impasse oplossen en betekenisvolle politieke veranderingen mogelijk maken op korte termijn, op een ordelijke en vreedzame manier”.

De New York Times schreef dat president Barack Obama zijn beleid ten opzichte van Jemen veranderd heeft en nu kiest voor het aftreden van president Saleh, maar het Witte Huis benadrukt dat de Amerikaanse positie consistent blijft. “We roepen al een tijdje op tot een einde aan het geweld en vragen de Jemenitische regering om snel in te gaan op de vragen van het volk.”

De Europese Unie kiest voor een heel andere toon. Na het nieuws dat minstens vijftien demonstranten gedood werden maandag in de steden Ta’izz en al- Hudaydah, riep Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid, op tot een onmiddellijke verandering.

Al Qaeda

Na de crisis in Jemen, of Saleh nu vertrekt of verzwakt aan de macht blijft, zal het Amerikaanse beleid ten opzichte van het land onveranderd blijven focussen op de Amerikaanse nationale veiligheid en de strijd tegen Al Qaeda, denken analisten.

Maar Jemen zelf heeft andere kopzorgen. Het is het armste Arabische land en lijdt onder een groot tekort aan buitenlandse valuta, groeiende werkloosheid, gebrek aan water en een dalende olieproductie, goed voor 70 procent van de inkomsten van de staat.

“Voor Jemenieten is Al Qaeda geen probleem. Ze denken dat het een uitvinding is van het regime om steun te krijgen van de VS”, zegt hoogleraar Charles Schmitz, expert aan de Towson University. “Als de VS erin slagen een positieve rol te spleen in het oplossen van de economische en politieke problemen, dan zal de bevolking misschien meer bereid zijn om militaire initiatieven tegen Al Qaeda te steunen. Hoe dan ook, na de overgang naar een meer democratische regering zal de campagne tegen Al Qaeda hervat worden, omdat het een bron van instabiliteit blijft.”