VS verhuizen troepen en starten charmeoffensief in nieuw Europa

Nieuws

VS verhuizen troepen en starten charmeoffensief in nieuw Europa

Marian Chiriac

09 maart 2003

De Verenigde Staten verhuizen massaal troepen en materieel van Duitsland naar Bulgarije en Roemenië, dichter in de buurt van een oorlog in Irak. De regering van president George W. Bush put zich uit in woorden van lof voor de gastvrijheid van het “nieuwe Europa” en belooft een verdieping van de economische samenwerking.

De militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten op het oude continent wordt momenteel grondig herschikt. Op de Bulgaarse luchthaven Burgas en de Roemeense luchtmachtbasis nabij Consanta, beide aan de Zwarte Zee, vliegen Amerikaanse transportvliegtuigen af en aan. “We voeren manschappen en materieel uit West-Europa aan”, zo luidt het op de Amerikaanse ambassade in Boekarest, “en dat zal nog enkele dagen duren”.

Bulgarije en Roemenië steunen de Amerikaanse Irak-politiek en kregen daarvoor al op hun donder van de Franse president Jacques Chirac. Chirac waarschuwde beide landen dat de samenwerking met Washington niet bevorderlijk is voor een snelle toetreding tot de Europese Unie. Bulgarije zit als enige Oost-Europese land in de VN-veiligheidsraad en staat aan de zijde van de VS, Groot-Brittannië en Spanje voor een tweede resolutie om een oorlog in Irak te rechtvaardigen.

De voorbeeldige houding in de “strijd tegen het terrorisme” levert beide landen ook voordelen op. De Roemeense president Ion Iliescu kreeg maandag een danktelefoontje van zijn Amerikaanse collega George Bush. Roemenië en Bulgarije krijgen naar alle waarschijnlijkheid een deel van de koek bij de heropbouw van Irak. Roemenië maakt een goede kans de 1,54 miljard euro die het nog van Bagdad tegoed heeft, ook effectief terug te krijgen. Vanaf 10 maart geven de VS beide landen de status van “functionele markteconomieën” waardoor de uitvoer naar de VS wordt vergemakkelijkt.

“Amerika staat aan jullie kant, schouder aan schouder”, zo verklaarde de Amerikaanse handelsminister Don Evans vorige week op een rondreis door Oost-Europa. “We gaan er alles aan doen om de economische banden tussen onze landen te versterken”. Later dit jaar komt er een delegatie Amerikaanse zakenlui en investeerders op bezoek. Evans ging echter niet zover rechtstreekse financiële steun toe te zeggen. De handelsminister prees de economische hervormingen in de aanloop naar EU-lidmaatschap, maar zei dat er nog meer marktgerichte maatregelen nodig waren om Noord-Amerikaans kapitaal aan te trekken.

De handel tussen de Verenigde Staten en Roemenië was vorig jaar ruim een miljard dollar waard. Roemenië kan vers geld gebruiken voor investeringen in de energie- en telecommunicatiesector, de infrastructuur en de landbouw. De Bulgaarse uitvoer naar de Verenigde staten daalde vorig jaar met 14,1 procent, de invoer uit de VS met 21,2 procent. De Bulgaren hopen die negatieve trend te keren.

De publieke opinie in beide landen is allerminst voorstander van een oorlog in Irak, maar ook het protest klinkt zwak. In de afgelopen weken waren er maar een handvol anti-Amerikaanse betogingen. De mensen in de buurt van de nieuwe VS-basissen vrezen vooral voor een negatieve invloed op het toerisme. “Niemand heeft ons gevraagd of we dit leuk vinden”, zegt Bogdan Tudorache, een 22-jarige student uit Boekarest.

Marian Chiriac

xml=3

Ref: eu na ip if