VS vrezen voor gevaarlijke muggen op driekwart grondgebied
IPS
24 september 2017
Muggen die gevaarlijke ziekten zoals zika, dengue en gele koorts kunnen overdragen, rukken steeds verder op in de Verenigde Staten. Volgens de overheidsdienst voor volksgezondheid kunnen ze nu al in driekwart van de districten overleven.
De aedes aegypti uit een originele tekening van Emil August Goeldi (1859 - 1917)
Wikimedia (CC0)
De klimaatverandering brengt niet alleen meer extreme weerfenomenen naar de VS. De overheidsdienst Centres for Disease Control and Prevention (CDC) waarschuwt dat de stijgende temperatuur het land ook steeds gastvrijer maakt voor twee muggensoorten, de aedes aegypti en de aedes albopictus.
In een nieuwe studie in het Journal of Medical Entomology brengt de dienst de plaatsen in kaart die geschikt zijn voor twee muggensoorten. Uit de kaarten blijkt dat 71 procent van de districten op het Amerikaanse vasteland nu geschikt is voor de aedes aegypti, en zelfs 75 procent voor de aedes albopictus. De muggensoorten kunnen ernstige ziekten als zika, dengue (knokkelkoorts), chikungunya en gele koorts overdragen.
Hoger risico in steden
De kaarten geven geen indicatie over concentratie van muggen op die plekken, benadrukt de dienst. Ze tonen enkel aan of de muggen tenminste tijdens een deel van het jaar zouden kunnen overleven in de districten, of er zich kunnen voortplanten. Vaak is er ook binnen de districten zelf een groot verschil. Zo kan een warme, stedelijke omgeving wel geschikt zijn voor de soorten, terwijl het koelere platteland dat niet is. Een andere belangrijke factor is de aanwezigheid van stilstaand water, waar de muggen zich kunnen voortplanten.
‘We moeten ons richten nu op die districten waar de muggen geïntroduceerd kunnen worden in de maanden waarin ze het meest actief zijn of kunnen overleven’, zegt Rebecca Eisen, bioloog bij de CDC. ‘De kaarten geven de bevolking en beleidsmakers meer inzicht in de opmars van de muggen, zodat ze indien nodig stappen kunnen nemen om zich te beschermen tegen muggenbeten en een potentiële infectie.’