VS zetten zich schrap voor chikungunya-virus

Het chikungunya-virus zet zijn opmars in de VS verder: zowel in New Jersey als New York is het aantal besmettingen al verdubbeld. De mug die het virus overbrengt, verspreidt zich bovendien naar steeds meer staten.

  • naturegirl78 (CC BY 2.0) De snelle verspreiding van de tijgermug in de VS vergroot de vrees op een epidemie naturegirl78 (CC BY 2.0)

De symptomen zijn ernstige spier-, gewrichts- en hoofdpijn, lichtschuwheid en huiduitslag

Chikungunya is meestal niet dodelijk, maar kan bijzonder pijnlijk en verlammend zijn. De symptomen, die maanden kunnen aanhouden, zijn onder meer ernstige spier-, gewrichts- en hoofdpijn, lichtschuwheid en huiduitslag.

Tot voor kort beperkte de ziekte zich tot het gebied rond de Indische Oceaan en delen van Afrika, maar vorig jaar groeide het virus uit tot een echt probleem in de Caraïben, waar een kwart miljoen mensen besmet raakten. Precies dat laatste baart de Amerikaanse overheid zorgen, want steeds meer toeristen brengen het virus mee naar huis.

‘De recente uitbraken in de Caraïben en de Grote Oceaan doen het aantal Amerikanen dat terugkeert naar de VS met de ziekte stijgen’, zegt het Amerikaanse Centers for Disease Control. ‘Die geïmporteerde gevallen kunnen tot een verspreiding van het virus in de VS leiden.’

Er zijn tekenen dat de ziekte zich op eigen kracht begint te verspreiden

Stijgend aantal gevallen

De cijfers lijken die vrees te bevestigen. Het aantal gevallen in New Jersey verdubbelde tot 25, terwijl New York 44 besmettingen telt en daarmee enkel voorafgegaan wordt door de staat Florida. De cijfers lijken niet erg indrukwekkend, maar het totale aantal besmettingen in de VS klokt nu af op 601 gevallen, heel wat meer dan het gemiddelde van 28 gevallen per jaar tussen 2006 en 2013.

Bovendien zijn er tekenen dat de ziekte zich op eigen kracht begint te verspreiden. Op 17 juli werden twee besmettingen vastgesteld in Florida, bij patiënten die niet recent in het buitenland waren geweest.

De snelle verspreiding van de tijgermug in de VS, die ook het virus helpt verspreiden, vergroot de vrees op een epidemie. De inheemse mug werd in 1985 voor het eerst ontdekt in Texas, maar heeft zich inmiddels, mede dankzij de opwarming van het klimaat, kunnen verspreiden naar het noorden, tot en met New York.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.