Warmtepompen wereldwijd in de lift, Europa is koploper

Nieuws

Jaarlijkse groei van meer dan 15% nodig om klimaatdoelen 2050 te halen

Warmtepompen wereldwijd in de lift, Europa is koploper

Warmtepompen wereldwijd in de lift, Europa is koploper
Warmtepompen wereldwijd in de lift, Europa is koploper

IPS

07 april 2023

De verkoop van warmtepompen is vorig jaar wereldwijd met 11% gestegen. Dat is al voor het tweede jaar op rij, en in Europa is de stijging nog veel groter.

Phyxter.ai/CC BY 4.0

De verkoop van warmtepompen voor de verwarming van gebouwen steeg vorig jaar in Europa met 40%.

Phyxter.ai/CC BY 4.0

De verkoop van warmtepompen is vorig jaar wereldwijd met 11 procent gestegen. Dat is al voor het tweede jaar op rij, en in Europa is de stijging nog veel groter.

Vooral de hoge aardgasprijzen en de strijd tegen de klimaatverandering stuwen de opmars van warmtepompen voor verwarming van gebouwen, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Wereldwijd steeg de verkoop opnieuw met 11 procent, na een gelijkaardige groei in 2021.

Maar die cijfers verbleken bij de Europese groei, waar de verkoop vorig jaar met maar liefst 40 procent is gestegen. Absolute topper zijn lucht-watermodellen, die de verkoop in Europa zelfs met bijna 50 procent zagen groeien.

Vooral de hoge aardgasprijzen en de strijd tegen de klimaatverandering stuwen de opmars van warmtepompen , zegt het Internationaal Energieagentschap.

In de VS worden nu meer warmtepompen dan gasketels verkocht, en in China bleef de verkoop stabiel, terwijl de economie een groeivertraging optekende.

Klimaatdoelen

Wereldwijd dekken warmtepompen nu zo’n 10 procent van de verwarmingsbehoefte in gebouwen, zegt het Internationaal Energieagentschap. Dat komt overeen met meer dan 100 miljoen gezinnen. Maar om de klimaatdoelen te halen, moet dat aantal nog fel omhoog, naar zo’n 20 procent. Als de verkoop aan het huidige tempo blijft groeien, is dat mogelijk. Om netto-nuluitstoot te halen tegen 2050, is een groei van gemiddeld meer dan 15 procent per jaar nodig.

Daarvoor is het belangrijk dat warmtepompen niet beperkt blijven tot nieuwbouw en eengezinswoningen, zoals nu nog vaak het geval is, zegt het Internationaal Energieagentschap. Overheden zullen sterk moeten inzetten op de technologie in appartementsgebouwen en commerciële ruimten. En ze moeten vooral ook in bestaande gebouwen gebruikt kunnen worden.